Birçok baş ağrısı tipi vardır ve nedenleri değişebilir. Birden fazla baş ağrısı yalnızca kısa bir müddet sürer. Baş ağrısı yaygın bir sıhhat sıkıntısıdır ve birçok insan vakit zaman bu durumu yaşar.
Bazen şiddetli ve güçten düşürücü olabilseler de birçok baş ağrısı ağrı kesicilerle tedavi edilebilir ve birkaç saat içinde geçer. Fakat, tekrarlayan makul baş ağrıları daha önemli bir sıhhat sıkıntısının işareti olabilir.
150’den fazla farklı baş ağrısı tipi vardır ve genel olarak primer (birincil) ve sekonder (ikincil) olarak tanımlanır.
Birincil baş ağrıları
Birincil baş ağrıları, öbür bir durumun neden olmadığı, tek başına meydana gelen ağrılardır. Bu kategoride migrenler, tansiyon baş ağrıları, küme baş ağrıları, gerilim baş ağrıları ve hipnik baş ağrıları yer alır.
Migren durumunda, baş ağrısına ekseriyetle görme bozuklukları eşlik eder. Migren hastaları tipik olarak başının yalnızca bir tarafında keskin, zonklayıcı bir ağrı hisseder ve ışığa, seslere ve kokulara karşı artan hassasiyet, mide bulantısı ve kusma yaşayabilir.
Migrenler ekseriyetle tekrarlar ve her migren atağı 3 güne kadar sürer. Birçok hadisede ömür uzunluğu süren bir durumdur. Migren, bayanlarda erkeklere nazaran 3 kat daha yaygındır. Migrenin nedenleri ortasında gerilim, hormonal değişiklikler, öğün atlama, susuzluk, parlak ışıklar ve yüksek sesler bulunur. Cinsiyete ek olarak, migren kalıtsal olabileceğinden genetik yatkınlık da büyük bir risk faktörüdür. Migreni olan hastaların yarısından birçoklarında ailesinde de migren vardır.
Başın her iki tarafında hissedilen tansiyon baş ağrıları da birincil baş ağrıları kategorisindedir. Yüz, baş, boyun ve omuzlarda hassasiyet, gözlerin gerisinde basınç hissi ve ışığa ve sese karşı hassasiyet durumu yaşanabilir. Bu tip baş ağrısı en yaygın olanıdır. Kişinin omuz, boyun, baş derisi ve çene kaslarında yaptığı gerginlik nedeniyle oluşurlar. Ekseriyetle gerilim, depresyon yahut anksiyete ile bağlıdır.
Küme baş ağrıları da birincil tiptedir. Bu tip baş ağrıları gözlerin gerisinde ağrı ile yanma hissine neden olabilir. Çoklukla şiddetli ve tekrarlayıcıdırlar ve erkeklerde bayanlara nazaran 6 kat daha fazla gelişirler. Sulu gözler, şişmiş göz kapakları ve ışığa ve sese hassaslık burada da mevcuttur.
Diğer bir cins ise ağır fizikî efordan kaynaklanan ve koşma, zıplama, tartı kaldırma, cinsel bağlantı, öksürük nöbetleri yahut hapşırma ile tetiklenebilen antrenman baş ağrısıdır. Bu baş ağrıları çoklukla kısa periyodiktir, fakat bazen 2 güne kadar sürebilir. Baş boyunca hissedilebilen zonklayıcı bir ağrı olarak ortaya çıkarlar ve ailesinde migren hikayesi olan şahıslarda daha sık görülürler.
Ayrıca çoklukla 50 yaşında ortaya çıkan, fakat daha erken de başlayabilen az bir durum olan hipnik baş ağrısı da birincil kategoride yer alır. Çoklukla geceleri hastayı uyandırır. Ekseriyetle başın her iki tarafında hissedilen, hafif ila orta şiddette zonklayıcı bir ağrıdan oluşur.
İkincil baş ağrıları
İkincil baş ağrıları baş travması yahut kafein üzere uyarıcı bir hususun ani olarak bırakılması sonucu ortaya çıkarlar. Ayrıyeten, çok ilaç kullanımı nedeniyle de ortaya çıkabilirler. Ekseriyetle bir enfeksiyon yahut alerji nedeniyle oluşan sinüzitin neden olduğu ağrı da bu kategoridedir.
Belirtiler ortasında gözler, yanaklar ve alın etrafında donuk, zonklayıcı bir ağrı bulunur. Baş ağrısı hareketle berbatlaşabilir ve bazen dişlere ve çeneye yayılabilir.
Aşırı kafein tüketiminden kaynaklanan baş ağrıları da görülebilir. Günde yaklaşık 4 fincan kahve içmek bu rahatsızlığa neden olabilir. Belirtileri ortasında yorgunluk, konsantrasyon zahmeti, huysuzluk, sonluluk ve mide bulantısı bulunur.
Baş ve uzunluğunda küçük darbeler ve şoklar da ikincil baş ağrılarına neden olabilir.
Ayrıca adet devrinde görülen baş ağrıları da bu kategoridedir. Bu durum hormon düzeylerindeki değişikliklerle ilgilidir. Bayanlarda migren çoklukla östrojen düzeylerindeki doğal değişikliklerden kaynaklanan periyotlarla bağlıdır. Menstrüel migren olarak isimlendirilen bu durum, adet periyodundan birkaç gün evvel yahut adet sırasında gelişir.
Alkol alımına bağlı baş ağrıları da bu kategoridedir. Çok fazla alkol tüketmekten kaynaklanır. Çoklukla başın her iki tarafında hissedilen ve hareketle daha da berbatlaşan migrene misal. Bu tıp baş ağrısı olan kişi ayrıyeten mide bulantısı ve ışığa hassaslık yaşayabilir.
Baş ağrısını doğal olarak azaltmanın yolları
Dünya çapında yetişkinlerde baş ağrısı görülme oranının yaklaşık yüzde 50 olduğu, 18 ila 65 yaş ortasındaki yetişkinlerin yarısının baş ağrısından şikayetçi olduğu iddia ediliyor.
Baş ağrılarını azaltmak için küçük ömür usulü değişikliklerini deneyebilirsiniz:
– Su için.
– Magnezyum alın.
– Alkol tüketmeyin.
– Gereğince uyuyun.
– Kürlenmiş peynirler, çikolata, sosis, konserve, tütsülenmiş yahut marine edilmiş balık, ıspanak ve ceviz ve yer fıstığı üzere birtakım kuruyemişler üzere histamin açısından güçlü besinlerden kaçının.
– Soğuk kompres kullanın.
– Baş ağrısını tetikleyen yiyecekleri tespit etmek ve diyetten çıkarmak için son 24 saat içinde ne yiyip ne içtiğinizi yazın.
– Güçlü kokulardan kaçının.
– Kimi bitkiler baş ağrısını hafifletmek için yararlı tıbbi özellikler içerdiğinden bitkisel ilaçları deneyin.
Baş ağrısına karşı ev imali biberiye şurubu
Baş ağrılarının pek çok farklı nedeni olabileceğinden, herkes için işe yarayacağı kesin değildir, lakin biberiye, zencefil ve bal birçok insanı rahatlatır. Biberiye ve zencefilin güzelleştirici güçlerini elde etmek için bir karışım ve daha sonra bal ve limonla karıştırarak şurup yapın.
Biberiye şurubunun etkileri
Biberiye damarları genişletir ve sirkülasyonu güzelleştirir. Ayrıyeten, düşük tansiyon ve zayıf deveranın neden olduğu baş ağrılarını süratle güzelleştirir. Baş ağrısı için aromaterapide de kullanılan biberiye yağının tesiri daha ağırdır. Bununla birlikte, bu uçucu yağ yalnızca topikal olarak kullanılır.
Öte yandan zencefil, kan deveranını düzgünleştirir ve metabolizmayı uyarır, böylelikle baş ağrısına neden olan toksinler bedenden daha süratli atılır.
Balın iltihap önleyici, antibakteriyel ve spazm tersi özellikleri vardır ve soğuk algınlığı ile bağlı baş ağrılarının denetimine yardımcı olur. Son olarak limon, C vitamini içerir, ağrıya hassaslığı azaltır.
Malzemeler
– 3-4 kısım taze biberiye
– Yaklaşık 4 cm uzunluğunda, bir başparmak kalınlığında 1 kesim zencefil
– 100 ml su
– Bir limonun suyu
– 250 gr bal
Tarif
– Biberiye iğnelerini kısımlardan çıkarın ve bir bıçakla doğrayın.
– Zencefili soyun ve çok ince dilimler halinde kesin yahut rendeleyin.
– Biberiye, zencefil ve suyu küçük bir tencereye yahut çaydanlığa koyun, kaynatın ve 10 dakika bekletin.
– İnce bir süzgeçten geçirin ve soğumaya bırakın.
– Soğuduktan sonra bal ve limon suyunu ekleyin ve pürüzsüz bir şurup elde edilene kadar çalkalayın.
– Kavanozu sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın. Bu şurup, yüksek şeker içeriği nedeniyle birkaç hafta boyunca bozulmadan kalır.
– Baş ağrısına karşı üç yahut dört yemek kaşığı şurubu bir bardak soğuk suda yahut sıcak suda seyrelterek için.
– Biberiye şurubunu saf olarak da tüketebilirsiniz. Baş ağrıları ekseriyetle düşük sıvı alımı ile alakalı olduğundan, şurubu sıcak çay yahut biberiye çayı üzere eserlerle tüketmek en güzelidir.