Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu: Büyüme Tahminleri Aşağı Çekildi

Dünya Bankası, haziran ayındaki Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nu yayımladı. Raporda, tüm bölgeler ve gelir gruplarında neredeyse ekonomilerin yüzde 70’inde büyüme tahminlerinin aşağı çekildiği vurgulandı.

Rapora göre, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesi bekleniyor.

Küresel Bir Resesyon Beklenmiyor

Raporda, küresel ekonomik büyümenin 2025’te yavaşlayarak yüzde 2,3’e gerilemesinin beklendiği ifade ediliyor. Bu rakam, yıl başında öngörülen seviyeden neredeyse yarım puan daha düşük.

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, dünya ekonomisi gelecek yıl yüzde 2,4 ve 2027’de yüzde 2,6 büyüme gösterecek.

Raporda, küresel bir resesyon öngörülmediği belirtiliyor ancak gelecek iki yılda tahminler gerçekleşirse 2020’lerin ilk yedi yılında dünya ekonomisinin, 1960’lardan bu yana hiçbir on yılın başında olmadığı kadar yavaş büyüyeceği ifade ediliyor.

Gelişmekte Olan Ekonomilerde Büyüme Yavaşlıyor

Rapora göre, bu yıl tüm gelişmekte olan ekonomilerin neredeyse yüzde 60’ında büyümenin yavaşlaması bekleniyor. 2025’te yüzde 3,8 olan ortalamanın 2026 ve 2027’de yüzde 3,9’a yükselmesi öngörülüyor.

Gelişmiş ekonomilerin ise bu yıl yüzde 1,2, gelecek yıl yüzde 1,4 ve 2027’de yüzde 1,5 büyümesi bekleniyor.

Rapora göre, yavaşlayan büyümenin, gelişmekte olan ekonomilerin istihdam yaratma, aşırı yoksulluğu azaltma ve kişi başına gelirde gelişmiş ekonomilerle aradaki farkı kapatma çabalarını engelleyeceği belirtiliyor.

ABD ve Avro Bölgesi Ekonomilerinde Tahmin Düşüşü

Rapora göre, ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisi yüzde 2,3’ten 1,4’e, gelecek yıla ilişkin tahmin ise yüzde 2’den 1,6’ya düşürüldü. Ülke ekonomisinin 2027’de yüzde 1,9 büyümesi bekleniyor.

Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme beklentisi ise bu yıl için yüzde 1’den 0,7’ye, gelecek yıl için yüzde 1,2’den 0,8’e indirildi. Avro Bölgesi ekonomisinin 2027’de yüzde 1 büyümesi bekleniyor.

Çin ekonomisinin büyüme tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gidilmezken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5, gelecek yıl yüzde 4 ve 2027’de yüzde 3,9 büyümesi bekleniyor.

Türkiye Ekonomisi: Büyüme Tahmininde Revizyon

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesi bekleniyor. Dünya Bankası’nın ocak ayındaki tahminlerine göre Türkiye ekonomisi 2025’te yüzde 2,6 ve 2026’da yüzde 3,8 büyüyecekti.

Raporda, bu yılki büyüme tahminindeki yukarı yönlü revizyonun, 2024’ün dördüncü çeyreğinde beklenenden güçlü gerçekleşen büyüme ve küresel petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı vurgulanıyor.

2026 ve 2027’de özel tüketimin büyümeyi desteklemesi beklenirken, ihracat büyümesinin sınırlı kalması öngörülüyor. Bunun sebebi, liranın reel olarak değer kazanması, Avro Bölgesi’ndeki zayıf talep ve büyük ekonomilerde ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler.

Related Posts

Fed Başkanı Powell’dan faiz oranları ile ilgili açıklama

Fed Başkanı Powell, ekonomi güçlü kaldıkça faiz oranları konusunda beklemede kalabileceklerini belirtti. İşte detaylar…

Onur Yüksek Teknoloji 2025’te kritik projelerle büyüyor!

Dijital komuta kontrolden yenilenebilir enerji projelerine kadar uzanan geniş portföyü, şirketin hem yurt içi hem küresel pazarlarda konumunu güçlendirdiğini gösteriyor. Bu dönemde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimler, OYT’nin …

TPAO bir ilde daha petrol aramaya devam edecek: Süre 12 yıl uzatıldı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Petrogas’ın Kırklareli’nde ortaklaşa sahip olduğu petrol işletme ruhsatının süresi uzatıldı. Her iki şirketin yüzde 50’şer hisseye sahip olduğu sahadaki faaliyetler, yeni izinle birlikte devam edecek.

Altın düşüşe geçti: Alım fırsatı olabilir mi?

İsrail ile İran arasında başlayan ve ABD’nin de dahil olduğu çatışmalar piyasayı etkiliyor. Geçen hafta saldırılarla yükselişe geçen altında ivme şimdilik daha sabit bir konuma geldi. Artan jeopolitik risklerin ardından yatırımcıların güvenli liman …

Resmi Gazete’de yayımlandı: İthal ürünlerde süre 5 yıl uzatıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni tebliğlerle, bazı ithal ürünlerde uygulanan dampinge (Bir malın normal değerinden daha düşük bir fiyatla ihraç edilmesine) karşı önlemlerin süresi 5 yıl daha uzatıldı. Resmi Gazete’de 23 Haziran 2025 …

Ekonomist Filiz Eryılmaz değerlendirdi: Altın, petrol ve borsada sessiz pazartesi alarm

ABD tarafından dün gece İran’ın üç nükleer tesisine gerçekleştirilen saldırılar sonrası piyasalarda hareketlilik bekleniyor. Peki Orta Doğu’daki gerilim piyasaları nasıl etkileyecek? Altın, petrol ve borsada son durum ne? Ekonomist Filiz Eryılmaz, gerilimin piyasaya etkilerini değerlendirdi. İşte detaylar…