Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Islahatı Genel Müdürlüğü Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Milletlerarası Ziraî Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) çerçevesinde Adana’da göçer hayvancılık yapan 197 üreticiye ömür çadırı dağıtıldı.
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nin uygulandığı Adana’nın Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan ve Pozantı ilçelerinde göçer hayvancılık yapan üreticilerin yaz periyodunda Nisan ayından Kasım ayına kadar hayvanları ile konakladıkları yerde daha çağdaş bir ortamda barınmalarını sağlayacak olan çadırlar 45 metrekare büyüklüğünde.
Yağmur ve soğuğa karşı su ve soğuk geçirmez olarak tasarlanan çadırların kendilerinin yaptığı derme çatma çadırlardan daha âlâ olduğunu belirten üreticiler 7-8 aylarını geçirdikleri yaylalarda daha ferah bir ortamda barınacak olmanın memnunluğunu yaşadıklarını söyledi.
Adana Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, bakanlığın her vakit üreticinin yanında olduğunu belirterek, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nde 2022 yılında kırsalda çok hoş işler yapıldığını söyledi.
Projeye gelecek yıl Adana’da Aladağ ilçesinin de dahil olacağını söz eden Tekin, “Kırsalda güç koşullarda üreten ve emek veren üreticilerimize gelecek yıl da takviyelerimiz devam edecek. Bakanlığımız ve bizler her vakit üreticinin yanındayız” dedi.
Tufanbeyli’nde 22 yıldır hayvancılık yaptığını söz eden Mustafa Arıkan, verilen çadırların olumsuz iklim kurallarında da kendilerini koruyacağını söylerken Saimbeyli üretici Halit Ayyıldız ise çadırın portatif olması sebebiyle her yere kurulmaya uygun olduğunu tabir ederek Tarım ve Orman Bakanlığı ile IFAD’a takviyeleri için teşekkür etti.
Yaşam çadırı verilen göçer hayvancılık yapan üreticilere önümüzdeki günlerde konakladıkları yerde elektrik gereksinimlerini karşılaması için güneş gücü paneli dağıtımı da yapılacak. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi çerçevesinde projenin uygulandığı ilçelerde daha evvel hayvancılığa yönelik sıvat dağıtımı yapılmış, kimi meralara hayvan gölgelikleri kurulmuştu. – ADANA