Mehmet Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması

Mehmet Şimşek: Küresel Ekonomi ve Türkiye’nin Görünümü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dördüncü Antalya Diplomasi Forumu’nda “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin Görünümü” panelinde küresel ekonomi, Türkiye’nin mevcut durumu ve gelecekteki ekonomik politikalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, küresel ekonomik politika belirsizliklerinin tarihi rekor seviyelerde olduğunu vurgulayarak, ticarette artan korumacılığın bu belirsizliğe en çok katkı sağlayan faktörlerden biri olduğunu belirtti. 2009’dan bu yana korumacı tedbirlerin 11 kat arttığını söyleyen Şimşek, Türkiye’nin görece güçlü bir konumda bulunduğunu dile getirdi.

“Türkiye Yatırımla Büyüyen Bir Ekonomi”

Şimşek, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin çoğunlukla yatırımlar ve nihai tüketim harcamalarıyla desteklendiğini belirterek, diğer ülkelere göre daha düşük ihracata bağımlılığının Türkiye’yi küresel ticaret savaşları karşısında avantajlı bir konuma getirdiğini söyledi.

Orta Koridor’un ve yeni Kalkınma Yolu’nun bir parçası olan Türkiye’nin bölgedeki barış, güvenlik ve refahı artırmak için bağlantılılık yatırımlarına önem verdiğini vurgulayan Şimşek, yapısal dönüşümlerin kararlılıkla hayata geçirileceğini belirtti.

Enflasyonla mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Şimşek, enflasyonun düşüşe geçtiğini ve bu sürecin devam edeceğini belirtti. Geniş kapsamlı bir politika setine sahip olduklarını ve enflasyonu düşürmek için kararlılıkla çalıştıklarını belirtti.

“Ticaret Savaşının Kazananı Olmaz”

Panel sonrasında katılımcıların sorularını yanıtlayan Şimşek, ticarette korumacılığın Türkiye’yi ve ekonomi politikalarını nasıl etkileyeceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Bizim görmek istediğimiz aslında yine kural temelli, açık, çok taraflı ticaret çerçevelerine geri dönülmesidir” diyen Şimşek, serbest ticarete inandıklarını ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

Related Posts

OYAK enerjide büyüyor: Almanya merkezli Steag Power’ın İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın alıyor

OYAK, Almanya merkezli Steag Power GmbH’nin İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın almak üzere anlaşma sağladı. Resmi süreç tamamlandığında OYAK, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 2,6’sını karşılayan İSKEN Sugözü Enerji Santrali’nin tamamına sahip olarak enerji sektöründeki yatırım portföyünü güçlendirecek. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Türkiye elektrik üretiminde önemli yeri olan tesisin tamamına sahip olmanın önemine dikkat çekerek, “Güncel jeopolitik gelişmeler ışığında enerji sektöründe büyümeyi önemsiyoruz. Bu yatırımı Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından kritik bir kazanım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

İngiliz otomotiv sanayisinde elektrik dalgası

Birleşik Krallık’ta yeni otomobil satışları Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarak 191 bin 316 adede ulaştı. SMMT verilerine göre bu, 2019’dan bu yana kaydedilen en güçlü Haziran performansı oldu. Artışta yüzde 8,5’lik …

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Google 14 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

2019 yılında yaklaşık 14 milyon Kaliforniya sakinini temsil eden kullanıcıların toplu dava açtığı biliniyor. Davada Google’ın izinsiz olarak kullanılmayan Android telefonlardan veri topladığı iddiası ortaya atıldı.. Bu verilerin reklam amaçlı …

Enflasyon açıklandı zamlar belli oldu: İşte gece yarısından sonra gelecek zamlar

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’sine uygulanacak olan otomatik artış oranı (ilk altı aylık ÜFE) yüzde 15,71 oldu. İşte sigara, alkol ve akaryakıta gelen zam oranı…

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?