Gözler Resmi Gazete’de: Parasını faize yatıracaklar dikkat

Türkiye’de Yatırımcıları Yakından İlgilendiren Stopaj Oranları Değişiyor

Türkiye’deki tüm yatırımcıları yakından ilgilendiren önemli bir değişiklik gündemde. Mevduat ve fonlarda stopaj oranlarında yapılması beklenen değişikliklerin Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Bu değişikliklerin Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra uygulamaya geçirilmesi bekleniyor.

30 Nisan 2025’e kadar mevcut stopaj oranlarının belirlenmesi ya da yeni oranların yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının ardından stopaj oranlarında artış olabileceği konuşuluyor. Bu durum, mevduat faizlerinde gerilemeye işaret edebilir ve Merkez Bankası’nın faiz artırımına zemin hazırlayabilir.

Stopaj Nerede Değişiyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle mevduat ve fon gelirlerinde uygulanan stopaj oranlarında değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemeye göre, mevduat hesaplarında vadelerin uzunluğuna göre stopaj oranları da değişti.

Yeni düzenlemeye göre, mevduat hesaplarında 6 aya kadar vadelerde stopaj oranı %15, 1 yıla kadar vadelerde %12, 1 yıldan uzun vadelerde ise %10 olarak belirlendi.

Fonlara uygulanan stopaj oranları ise fon türüne göre değişiklik gösteriyor. Hisse senedi yoğun, katılım hisse senedi yoğun ve serbest hisse senedi yoğun fonlarda stopaj oranı %0 olarak kaldı, ancak değişken fonlar, fon sepeti fonları, diğer katılım fonları, borçlanma araçları fonları, kıymetli maden fonları, para piyasası fonları ve diğer serbest fonlarda stopaj oranı %15 olacak.

Ancak, portföyünün yüzde 50’sinden fazlasını yerli hisse senetlerine yatıran değişken fonlarda stopaj oranı %0 olacak.

Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde uygulanan stopaj oranlarında değişikliğe gidilmedi, ancak bankalar tarafından ihraç edilen borçlanma araçlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranları 1 yıldan kısa vadelerde %15, uzun vadelerde ise %10 olarak belirlendi.

Yatırımcılara Etkisi Ne Olacak?

Yatırımcılara getirilen yeni düzenlemeyle, sadece yeni açılan mevduat hesapları ve yeni alınan fonlar için güncellenmiş stopaj oranları geçerli olacak. Mevcutta bulunan mevduat ve fonlar için stopaj oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

Ancak mevcut fonlara ek yapılması durumunda, eski fonlar da dahil olmak üzere tüm fonlara yeni stopaj oranı uygulanacak. Bu nedenle yatırımcıların fonlarına eklerken dikkatli olmaları önem taşıyor.

Yatırımcılar, mevcut fonlarına ek yapmayı düşünüyorsa, yeni fon almak yerine farklı bir aracı kurum üzerinden aynı fonu satın alarak eski stopaj oranlarını koruma imkanına sahip olabilecekler.

Related Posts

Ticari kredi faiz oranı tarihin en yüksek seviyesinde: Sıkı para politikası asıl şimdi başladı

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara TCMB’nin verilerine göre reel sektörün borçlandığı ticari kredi faiz oranının tarihin en yüksek seviyesine çıktığını belirterek sıkı para politikası duruşunun asıl şimdi başladığını belirtti.

Bankalara mesaj gönderildi: Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasına yeni düzenleme

Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara ödenen faiz hesaplama yönteminde değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle politika faizi yerine ağırlıklı ortalama fonlama faizi esas alınacak.

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir