Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği İşbirliğiyle Düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi Devam Ediyor

Üsküdar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği işbirliğiyle bu yıl “Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi, Antalya’nın Kemer ilçesindeki bir otelde devam ediyor.

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Gıda Kimyası ve Beyin Kimyası İlişkisini Ele Aldı

Kongre kapsamında gerçekleştirilen özel oturuma konuşmacı olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gıda Kimyasından Beyin Kimyasına: Beyin-Besin İlişkisi” konusunu ele aldı.

Tarhan, oturumdaki konuşmasında, gıda kimyası ve insan beyni arasındaki ilişkinin iki temel açıdan incelendiğini, bunlardan ilkinin “beyin-bağırsak aksı”, ikincisinin ise “nöro beslenme” alanı olduğunu söyledi.

Haz Odaklı Yaşam ve Sağlık İlişkisi

Tarhan, haz odaklı yaşam tarzının beyindeki mutluluk hormonu serotonini azalttığını ve depresyonu artırdığını ifade etti. Ayrıca yapılan bir araştırmada beyinde mikroplastik tespit edildiğini belirten Tarhan, bu durumun küresel kirlenmenin endişe verici sonuçlarından biri olduğunu vurguladı.

Obezite ve Alzheimer İlişkisi

Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğuna dikkat çeken Tarhan, günümüzde Alzheimer hastalarında obezitenin sıkça görülmesine değindi. Obezitenin, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden olduğunu ve Alzheimer riskini artırdığını belirtti.

Türkiye’nin Obezite Sorunu

Tarhan, duygusal yeme tarzının obeziteye yol açtığını ve Türkiye’nin küresel sorun olan obezite yaygınlığında dünya üçüncüsü olduğunu vurguladı. Beslenme ve kimya arasındaki yakın ilişkiye de dikkat çeken Tarhan, geleceğin nörokimyada olduğunu ve açlık-tokluk üzerine etkileyen ilaçların buradan keşfedileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.

Ses Teli Ameliyatı

Ses teli ameliyatı ve ses telleri sağlığı hakkında bilgi veren Prof.Dr. Bülent Evren Erkul, önemli bilgiler verdi. 

Haftada bir yiyenin kalbi bayram eder! Kolesterolü silip süpürüyor, kanı yıkıyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Yenidoğan Çetesi Davasında Başhemşire Savunma Yaptı

Yenidoğan Çetesi davasında Medilife Hastanesi Başhemşiresi savunma yaptı “Hastane yönetimi bizden hasta bulmamızı istiyordu” “Başhemşire olmama rağmen hastanenin yenidoğan ünitesine müdahale edemiyorum çünkü orası bir işletmeye bağlı ve o şekilde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir