Kamu sağlık kurumlarında kira harcamaları artıyor

Sağlık Alanında Özelleştirme ve Kiralama Artarken Kamu Hastaneleri Çürümeye Terk Ediliyor

AKP iktidarı döneminde sağlık alanında özelleştirme ve kiralama uygulamaları hızla artıyor. Ancak kamu hastaneleri ve sağlık tesisleri çürümeye terk edilirken, bakanlık ve bağlı kurumlar yüksek kira bedelleri ödüyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 2014-2024 döneminde sadece kira için 113 milyon TL’ye yakın ödeme yapıyor.

Sağlık Emekçisi Kubilay Yalçınkaya Değerlendirmelerde Bulundu

Sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, Sağlık Bakanlığı ile TİTCK’nin faaliyet raporları ve performans programlarından elde edilen verilere dayanarak, “ASM’lerden hastanelere, hastanelerden bakanlık binalarına sağlık kiralık” değerlendirmesinde bulunuyor.

Yüksek Kiralar Ödeniyor

Yalçınkaya, TİTCK’nin 1920’lerde kamu binalarında hizmet verirken şu anda Çankaya’da lüks kiralık bir binada bulunduğunu ve 2024 yılında kurumun kira harcamasının yüzde 63 artışla 31 milyon TL’yi aştığını belirtiyor. Aylık ortalama kira harcamasının ise 2,6 milyon TL’ye ulaştığını ifade ediyor.

Yalçınkaya, “Bu rakam, bakanlığın 2024’te kanserle mücadeleye ayırdığı 37 milyon TL’ye neredeyse eşit; aşılama için harcanan 6,6 milyon TL’nin ise çok üstünde” şeklinde konuşuyor. Aynı zamanda Ankara’da atıl durumda bekleyen birçok kamu binasının olduğunu da vurguluyor.

“Kira Harcamaları Yandaşlara Aktarılıyor”

Sağlık emekçisinin açıklamalarına göre, kamu bütçesinden milyonlarca liralık kira ödemeleri yapılırken, bu kaynakların yandaş mülk sahiplerine denetimsiz bir şekilde aktarıldığı belirtiliyor. Ayrıca Sayıştay raporlarının dahi dikkate alınmadığı ifade ediliyor.

“Topluma Karşı Büyük Bir Kötülük”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Ali Karakoç, AKP iktidara geldiği günden beri sağlık sisteminin metalaştırıldığını ve kamusal hizmet yerine büyük şirketlere kaynak aktarıldığını belirtiyor. Karakoç, şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleriyle bütçeyi yorduğunu söyleyerek, “Sadece 2025 bütçesinde bu hastanelere 105 milyar TL ayrılmış” diyor.

Karakoç, Ankara’daki Eskişehir yolu boyunca birçok kamu kurumunun büyük şirketlerin binalarında kiracı olduğunu hatırlatarak, “Bunlar topluma karşı yapılan büyük kötülüklerdir” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden birinin beslenme alışkanlığı olduğuna dikkati çekerek, obezitenin Alzheimer riskini artırdığını belirtti. “Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden biri de bireylerin beslenme alışkanlıklarıdır. Obezite, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden oluyor ve Alzheimer riskini artırıyor” açıklamasında bulundu.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.

Ses Teli Ameliyatı

Ses teli ameliyatı ve ses telleri sağlığı hakkında bilgi veren Prof.Dr. Bülent Evren Erkul, önemli bilgiler verdi. 

Haftada bir yiyenin kalbi bayram eder! Kolesterolü silip süpürüyor, kanı yıkıyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.