ABD Başkanı Trump’ın Çin adımı dünyayı, PKK’nin fesih kararı ise Türkiye’yi etkiledi: Piyasada ‘barış’ havası

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlaması, başlatacağını belirttiği dünya ticaret savaşları planında Çin’e karşı adım atmaktan vazgeçmesi ve Türkiye’de terör örgütü PKK’nın silah bırakma kararı, finansal piyasalarda olumlu bir hava oluşturdu. Uzmanlar, küresel ve yerel gelişmelerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak Türkiye’nin önünde “tarihi fırsatlar” olduğunu belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e uygulanacak gümrük vergileriyle ilgili 90 günlük ertelemeyi içeren yumuşama kararı piyasaları pozitif yönde etkiledi. Bu anlaşmanın ardından Çin’in ABD’ye uyguladığı tarife %125’ten %10’a, ABD’nin Çin’e uyguladığı tarife ise %145’ten %30’a düşürüldü.

İstanbul Ticaret Odası’ndan Vadeli İşlemler Uyarısı

Dünya genelindeki bu gelişmeler Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Çin pazarına ilişkin endişelerini dile getiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Çinli firmaların TL cinsinden 60 aya kadar vadeli satış yaptığını, bu durum karşısında yerli üreticilerin rekabet edebilirliğini sorgulayarak ticaret savaşlarının sadece süper güçler arasında değil, küresel tedarik zinciri üzerinde de etkili olduğunu vurguladı.

Türkiye’den gelen iç dinamikler de bu dalgalanmalara eklendi. Terör örgütü PKK’nın aldığı karar ekonomik açıdan olumlu yorumlandı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, bu kararın “tarihi bir fırsat” olduğunu belirterek “Bu süreç başarılı bir şekilde ilerlerse güvenlik harcamalarından yatırıma ve üretime kaynak aktarılarak ihracat hedefimiz olan ilk 10 ülke arasına daha hızlı bir şekilde girebiliriz” dedi.

Ekonomist Cem Başlevent ise piyasaların son dönemdeki gerginlikten sonra “olumlu bir dönüş için bir bahane arandığını” dile getirerek, Çin-ABD gelişmeleri, PKK’nın fesih kararı ve Rusya-Ukrayna’nın İstanbul’da buluşması gibi faktörlerin kombinasyonunun bu bahane olduğunu ifade etti.

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım da sürecin Türkiye ekonomisi için önemli bir dönemin başlangıcı olabileceğini belirtti. Makina İmalat Sanayi Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran ise ABD ve Çin’in tarife indirimi kararını değerlendirerek “Bu 90 günlük süreç şirketlerin yeni düzene hazırlanması için bir fırsat olabilir, ancak yeni tarife artışları da olabilir. Türkiye, sadece kısa vadedeki dalgalanmalara değil, uzun vadede üretim ve rekabet gücüne odaklanmalıdır” dedi.

Related Posts

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

KAİSDER’de bayrak değişimi

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER)’in 5’inci Genel Kurulu gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mehlika gider seçildi. Mehlika Gider, “Nitelikli kadın girişimci sayısını artırmak ve bizi her sektörde başarıya ulaşmaktan alıkoyan …

Euro Bölgesi’nin enflasyonu haziranda arttı

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nin haziran ayı enflasyonu yüzde 2 seviyesine yükseldi.

Vergi denetimlerinde e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Borsa güne yükselişle başladı: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 11 Mayıs 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirirken, günü 9.948,51 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 24,45 puan ve yüzde 0,25 artışla 9.972,96 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,34, holding endeksi yüzde 0,23 değer kazandı.

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık