Bakanlık tarih vererek duyurdu: Depozitoda yeni dönem başlıyor

Çevre Bakanlığından DOA Sistemi Hakkında Merak Edilen 11 Soru

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilecek olan “Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)” sistemiyle ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Bakanlık, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda DOA sisteminin, Sıfır Atık hareketinin önemli bir adımı olacağını belirtti.

Aşağıdaki soru cevaplarında DOA sisteminin detayları yer alıyor:

Depozito Yönetim Sistemi (DYS) nedir?

Depozito Yönetim Sistemi, belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilip iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı bir sistemdir.

Depozito ne sağlar?

DOA uygulaması, mobil cihazlar üzerinden tüketicilere geri dönüşüm imkanı sunacak. Depozito, ambalajların geri kazanımına ve sıfır atık hedeflerine katkı sağlayacak.

DOA uygulaması nasıl çalışacak?

DOA mobil uygulamasını indirerek tüketiciler, depozito iadelerini belirlenen noktalarda gerçekleştirebilecekler. Bu sayede depozito bakiyelerini başka alışverişlerinde kullanabilecekler.

DOA bankacılık sistemine entegre mi?

DOA uygulaması, Türkiye Emlak Katılım Bankası alt yapısı ile finansal işlemleri gerçekleştirecek. Bakiyeler istenirse banka hesaplarına transfer edilebilecek.

Uygulama ne zaman Türkiye genelinde başlayacak?

Uygulamanın 2025 yılı sonuna kadar tüm illerde aktif hale getirilmesi planlanıyor.

DOA’ya hangi kurumlar destek veriyor?

DOA sistemi, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), TOBB ve TESK işbirliği ile yürütülecek.

Yılda kaç ambalaj geri kazanım sağlanacak?

Türkiye genelinde yılda 25 milyar adet ambalaj geri kazanılması hedefleniyor.

DOA ile elde edilecek yıllık gelir ne olacak?

DOA uygulamasının ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 520 milyon Euro katkı sağlaması bekleniyor.

Hangi ambalajlara depozito ödenecek?

0,1-3 litre arasındaki cam, plastik ve alüminyum ambalajlara zorunlu depozito ödenecek. Depozito logosu bulunan ambalajlar için depozito bedeli alınacak.

Related Posts

Ekonomist Filiz Eryılmaz değerlendirdi: Altın, petrol ve borsada sessiz pazartesi alarm

ABD tarafından dün gece İran’ın üç nükleer tesisine gerçekleştirilen saldırılar sonrası piyasalarda hareketlilik bekleniyor. Peki Orta Doğu’daki gerilim piyasaları nasıl etkileyecek? Altın, petrol ve borsada son durum ne? Ekonomist Filiz Eryılmaz, gerilimin piyasaya etkilerini değerlendirdi. İşte detaylar…

Kirazın kilosu 500 liraya dayandı: Artvinli pazarcı: “Bu yıl yerli kiraz yok, hava şartları kötü geçti, don vurdu”

Artvin’de 30 yıldır pazarcılık yapan Dursun Noyan, “Şu anda kirazın kilosu 400 ila 500 lira arasında. Normalde pazarda marketin yarı fiyatına satardık ama artık bu mümkün değil. Bu yıl yerli kiraz yok, hava şartları kötü geçti, don vurdu. Amasya’dan hiç kiraz gelmedi. Mersin ve Adana’dan gelen az miktarda kiraz ise pahalıya mal oluyor” dedi

Küresel piyasalar sarsıldı: Altın ve petrol düşüşte, borsalar karışık

ABD’nin İran’a olası müdahalesine dair artan endişelerle birlikte, küresel piyasalar temkinli seyrederken; Trump’ın Fed’e yönelik 2,5 puanlık faiz indirimi çağrısı ve jeopolitik riskler, yatırımcı güvenini sarsıyor. Petrol geriliyor, altın düşüyor, borsalar karışık seyrediyor.

Türkiye’ye ofis açtı

Çin merkezli e-ticaret devi TEMU, Türkiye operasyonlarına başladı.

Zıplıyor çırpınıyor ve şimdi de mahkemeye gidiyor

Mitsubishi’nin kaput çırpınma sorunu, güvenlik endişeleri nedeniyle yeniden açılan toplu dava sürecini tetikledi. 2021 yılında yayınlanan Teknik Servis Bülteni’nin devam eden davlumbaz sorununu tam olarak çözemediği bildirildi. Davada, çırpınan …

Son dakika: ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) haziran toplantısında politika faizini yüzde 4.50 seviyesinde sabit tuttu.