Binalarda yangın sistemi nasıl olmalı, yangınlara nasıl müdahale edilmeli?

“`html

Yangın Güvenliği İle İlgili Kritik Önlemler

Yangın güvenliği konusunda gerekli önlemleri açıklayan İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, yüksek binalarda yangın tüplerinin her 25 metrede bir yerleştirilmesi gerektiğini, bu tüplerin yerden 30-40 cm yükseklikte ve duvara asılı şekilde olmasının önemli olduğunu vurguladı.

Yangın Merdivenlerinin Önemi

Yangın güvenliği sistemlerinin detaylarına dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunmalıdır. Bu, yukarı katlarda tahliye planlarının yer alması ile desteklenmelidir. Tahliye planları, hangi çıkış yollarının kullanılacağına dair bilgi sağlamalıdır.” şeklinde konuştu.

Zorunlu Yangın Önlemleri

Dr. Uçan, 4 katlı ve daha yüksek binalarda yangın güvenliği tedbirlerinin zorunlu olduğunu belirtirken, “Yangın anında bu sistemlerin sorunsuz çalışması çok önemli.” dedi.

Yangın Tüpleri ve Yerleşim Düzeni

Uçan, yangın önleyici envanterle ilgili olarak şöyle belirtti: “Binalarda yangın tüpleri düzenli aralıklarla yerleştirilmeli, eğer koridor uzunluğu 25 metreyi aşarsa, 2 veya 3 yangın tüpü eklenmelidir. Bu, binanın yapısına ve genişliğine bağlı olarak düzenlenebilir.”

Yangın Merdiveni Gerekliliği

Yangın merdivenlerinin önemine dikkat çeken Uçan, “Yangın merdivenleri, belirli sayıda bulunmalı ve her katın tahliye planının yer alması şarttır. Bu bilgilere ulaşmak, yangın anında hızlı hareket etmek açısından büyük önem taşır.” dedi.

Acil Durum Uyarı Sistemleri

Dr. Uçan, acil durum butonlarının işlevine de değinerek, şu ifadeleri kullandı:

“Acil durum butonu, yangın durumunda hızlı bir şekilde haber vermek için kullanılmalı. Bu sistem, yüksek sesle uyarı vererek insanların durumu anlamasını sağlar. Ayrıca, karanlıkta talimatları okuyabilmenin imkânsız olduğu durumlar için acil ışıklandırma sistemleri de bulunmalıdır.” dedi.

Yangın Merdivenlerinin Kullanım Alanı

Yangın merdivenleri ile ilgili önemli bir noktaya değinen Dr. Uçan, “Bu alanların tamamen boş bırakılması, hızlı tahliye sırasında herhangi bir engel yaratmaması açısından önemlidir.” diyerek, her katın numarasını gösteren işaretlerin de yer alması gerektiğini ekledi.

Fıskiye Sistemleri ve Duman Dedektörleri

Normal konutlarda fıskiye sistemlerinin bulunmasının gerekli olmayabileceğini ancak çok katlı binalarda bu sistemlerin kritik öneme sahip olduğunu belirten Uçan, “Duman algılandığında otomatik çalışan sistemler, yangının yayılmasını önlemede etkili olur.” dedi.

Düzenli Kontrol ve Bakımın Önemi

Yangın güvenlik sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Uçan, şunları kaydetti: “Yangın pompası ve algılama sistemlerinin periyodik olarak test edilmesi, bu sistemlerin etkinliğini artıracaktır.” Ayrıca, kaçış yollarının sürekli olarak engellerden arındırılması gerektiğini vurguladı.

Jeneratörler ve Yangın Pompa Sistemleri

Yangın pompa sistemlerinin kritik önemi üzerinde duran Dr. Uçan, “Elektrik kesintisi durumunda jeneratörlerin devreye girmesi gerekmektedir. Bu sistem, yangın anında hızlı bir şekilde müdahale edebilmek için hayati öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.

Tatbikatların Önemi

Yangın güvenliği tatbikatlarının yapılmasının önemine vurgu yapan Dr. Uçan, bu uygulamaların düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Güvenlik sistemlerinin periyodik kontrollerinin yanı sıra, tatbikatlar da insanların acil durumlar karşısında daha hazırlıklı olmalarını sağlar.

Üsküdar Haber Ajansı

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Bolu’daki yangında babasıyla konuşarak 12’nci kattan atlayan Şevval Şahin, hayatını kaybetti

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılmaz Özdil’in ameliyat sonrası yayında teşekkür ettiği üç insan

TIKLAYIN – Evinde ölü bulunan kadının cesedi, yavru köpekleri tarafından yendi

TIKLAYIN – Banu Alkan hastaneye kaldırıldı

TIKLAYIN – Selahattin Demirtaş | Sorumlu yok, utanma yok, insanlık yok, bebek de yok artık

TIKLAYIN – Yangın faciasının yaşandığı Grand Kartal Otel mühürlendi

TIKLAYIN – Bakanlık ifşa etmeye devam ediyor; işte son taklit – tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesi!

“`

Related Posts

15 yaşındaki Mazlum ayağı kayınca felaketi yaşadı

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Mazlum Kılıç’ın (15), ayağı kayıp düştüğü Batman Çayı’nda boğuldu.

Bazı memurluklar için yaş sınırı geliyor!

TBMM Genel Kurulu’nda memur olmak için 35 yaş sınırı getirilmesini öngeren kanun teklifi bu hafta görüşülecek.

Birlikte yaşadığı kadına kahvaltıyı geç hazırladığı için felaketi yaşattı

Adana’da Mustafa K. (41), dini nikahla birlikte yaşadığı Hatice D.’yi (32), kahvaltı sofrasını geç kurduğu için darbetti. O anlar, cep telefonuyla görüntülenirken, kıraathanede otururken gözaltına alınan Mustafa K., Hatice D. şikayetçi olmayınca serbest bırakıldı.

AKP’li Metiner’den 24 saat geçmeden yeni bir skandal açıklama daha!

Eski AKP Milletvekili Metiner canlı yayında, “Dağdan gelen bu ülkenin evlatlarını bağrımıza basacağız” ifadelerinin ardından sosyal medyadan skandal bir açıklamada daha bulundu.

Tahliye edilen bir apartman dairesinde 48 köpek bulundu

ABD’nin New York eyaletindeki bir apartman dairesine 48 Belçika Kurdu cinsi köpek, sağlıksız koşullarda bulundu. Yetkililer, köpeklerin yaşamları boyunca dışarı çıkmadan, kapalı alanda bir arada tutulduğunu belirtti. NYC Hayvan Bakım Merkezleri’nden …

Yaz havası çabuk bitti, şemsiye ve montlar geri geldi! İstanbul ve 23 ile uyarı

Günlerdir yazı aratmayan sıcak havaların ardından İstanbul’da kapalı ve serin bir gün başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ani hava değişimi ve kuvvetli rüzgar nedeniyle 23 il için sarı kodlu uyarı yayımladı. İstanbul’da ise sağanak yağış ve sıcaklıkta sert düşüş bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir