Bu maaşa enflasyon dokunmaz

Merkez Bankası ve SGK Yöneticilerine Yapılan Zam Tartışmaları

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve beraberindeki yöneticilere yapılan zam kararları gündemdeki yerini koruyor. Bu yılın ilk 6 ayında yüzde 11.54 zam alan Karahan’ın maaşı 604 bin liraya yükseldi. Başkan yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan da maaşlarında yaklaşık 506 bin liraya ulaştılar. Ancak, bu zamlar yüksek enflasyon karşısında maaşları güçlü tutarken, düşük gelire sahip emekliler ve çalışanlar zor durumda kalıyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, zam öncesi 542 bin lira maaş alıyordu. Ocak ayında yapılan zamla birlikte maaşı 62 bin lira artarak 604 bin liraya çıktı. Başkan yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan da 454 bin lira olan maaşlarını yaklaşık 52 bin lira artırarak 506 bin liraya yükselttiler. Enflasyon oranında zam talebi bulunan yöneticiler, vergi ve cezaların enflasyon tahminlerinin üzerinde arttığına dikkat çekiyorlar.

Farklı Kurumların Yöneticilerinin Maaş Durumları

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Raci Kaya’nın maaşı da 15 bin lira artarak 140 bin liraya yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Erhan Çetinkaya’nın maaşı ise yaklaşık 10 bin lira artışla 93 bin liraya çıktı. Kaya ve Çetinkaya’nın düşük enflasyon açıklamaları, maaş zamlarının miktarında kısıtlamalara neden olabiliyor.

Fatih Karahan

140.000 TL MAAŞ

Önümüzdeki temmuz ayında ise Merkez Bankası Başkanı Karahan ve diğer yöneticiler ile SGK ve TÜİK başkanlarına enflasyon farkı artı yüzde 5 oranında ilave zam daha yapılması planlanıyor. Bu zam karşısında, asgari ücretle geçimini sağlayan ve özel sektörde çalışan dar gelirli kesimlerin tek seferlik 5 bin liralık zamla yetinmesi bekleniyor. Ancak, milyonlarca emekli daha dar gelirlilikleriyle açlık sınavından geçmek zorunda kalacaklar.

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: İthal ürünlerde süre 5 yıl uzatıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni tebliğlerle, bazı ithal ürünlerde uygulanan dampinge (Bir malın normal değerinden daha düşük bir fiyatla ihraç edilmesine) karşı önlemlerin süresi 5 yıl daha uzatıldı. Resmi Gazete’de 23 Haziran 2025 …

Ekonomist Filiz Eryılmaz değerlendirdi: Altın, petrol ve borsada sessiz pazartesi alarm

ABD tarafından dün gece İran’ın üç nükleer tesisine gerçekleştirilen saldırılar sonrası piyasalarda hareketlilik bekleniyor. Peki Orta Doğu’daki gerilim piyasaları nasıl etkileyecek? Altın, petrol ve borsada son durum ne? Ekonomist Filiz Eryılmaz, gerilimin piyasaya etkilerini değerlendirdi. İşte detaylar…

Kirazın kilosu 500 liraya dayandı: Artvinli pazarcı: “Bu yıl yerli kiraz yok, hava şartları kötü geçti, don vurdu”

Artvin’de 30 yıldır pazarcılık yapan Dursun Noyan, “Şu anda kirazın kilosu 400 ila 500 lira arasında. Normalde pazarda marketin yarı fiyatına satardık ama artık bu mümkün değil. Bu yıl yerli kiraz yok, hava şartları kötü geçti, don vurdu. Amasya’dan hiç kiraz gelmedi. Mersin ve Adana’dan gelen az miktarda kiraz ise pahalıya mal oluyor” dedi

Küresel piyasalar sarsıldı: Altın ve petrol düşüşte, borsalar karışık

ABD’nin İran’a olası müdahalesine dair artan endişelerle birlikte, küresel piyasalar temkinli seyrederken; Trump’ın Fed’e yönelik 2,5 puanlık faiz indirimi çağrısı ve jeopolitik riskler, yatırımcı güvenini sarsıyor. Petrol geriliyor, altın düşüyor, borsalar karışık seyrediyor.

Türkiye’ye ofis açtı

Çin merkezli e-ticaret devi TEMU, Türkiye operasyonlarına başladı.

Zıplıyor çırpınıyor ve şimdi de mahkemeye gidiyor

Mitsubishi’nin kaput çırpınma sorunu, güvenlik endişeleri nedeniyle yeniden açılan toplu dava sürecini tetikledi. 2021 yılında yayınlanan Teknik Servis Bülteni’nin devam eden davlumbaz sorununu tam olarak çözemediği bildirildi. Davada, çırpınan …