Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon

Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu: Büyüme Tahminleri Aşağı Çekildi

Dünya Bankası, haziran ayındaki Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nu yayımladı. Raporda, tüm bölgeler ve gelir gruplarında neredeyse ekonomilerin yüzde 70’inde büyüme tahminlerinin aşağı çekildiği vurgulandı.

Rapora göre, artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliği nedeniyle küresel ekonomik büyümenin bu yıl, küresel resesyonlar hariç tutulduğunda, 2008’den bu yana en yavaş hızına düşmesi bekleniyor.

Küresel Bir Resesyon Beklenmiyor

Raporda, küresel ekonomik büyümenin 2025’te yavaşlayarak yüzde 2,3’e gerilemesinin beklendiği ifade ediliyor. Bu rakam, yıl başında öngörülen seviyeden neredeyse yarım puan daha düşük.

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, dünya ekonomisi gelecek yıl yüzde 2,4 ve 2027’de yüzde 2,6 büyüme gösterecek.

Raporda, küresel bir resesyon öngörülmediği belirtiliyor ancak gelecek iki yılda tahminler gerçekleşirse 2020’lerin ilk yedi yılında dünya ekonomisinin, 1960’lardan bu yana hiçbir on yılın başında olmadığı kadar yavaş büyüyeceği ifade ediliyor.

Gelişmekte Olan Ekonomilerde Büyüme Yavaşlıyor

Rapora göre, bu yıl tüm gelişmekte olan ekonomilerin neredeyse yüzde 60’ında büyümenin yavaşlaması bekleniyor. 2025’te yüzde 3,8 olan ortalamanın 2026 ve 2027’de yüzde 3,9’a yükselmesi öngörülüyor.

Gelişmiş ekonomilerin ise bu yıl yüzde 1,2, gelecek yıl yüzde 1,4 ve 2027’de yüzde 1,5 büyümesi bekleniyor.

Rapora göre, yavaşlayan büyümenin, gelişmekte olan ekonomilerin istihdam yaratma, aşırı yoksulluğu azaltma ve kişi başına gelirde gelişmiş ekonomilerle aradaki farkı kapatma çabalarını engelleyeceği belirtiliyor.

ABD ve Avro Bölgesi Ekonomilerinde Tahmin Düşüşü

Rapora göre, ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisi yüzde 2,3’ten 1,4’e, gelecek yıla ilişkin tahmin ise yüzde 2’den 1,6’ya düşürüldü. Ülke ekonomisinin 2027’de yüzde 1,9 büyümesi bekleniyor.

Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme beklentisi ise bu yıl için yüzde 1’den 0,7’ye, gelecek yıl için yüzde 1,2’den 0,8’e indirildi. Avro Bölgesi ekonomisinin 2027’de yüzde 1 büyümesi bekleniyor.

Çin ekonomisinin büyüme tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gidilmezken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5, gelecek yıl yüzde 4 ve 2027’de yüzde 3,9 büyümesi bekleniyor.

Türkiye Ekonomisi: Büyüme Tahmininde Revizyon

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2027’de yüzde 4,2 büyümesi bekleniyor. Dünya Bankası’nın ocak ayındaki tahminlerine göre Türkiye ekonomisi 2025’te yüzde 2,6 ve 2026’da yüzde 3,8 büyüyecekti.

Raporda, bu yılki büyüme tahminindeki yukarı yönlü revizyonun, 2024’ün dördüncü çeyreğinde beklenenden güçlü gerçekleşen büyüme ve küresel petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı vurgulanıyor.

2026 ve 2027’de özel tüketimin büyümeyi desteklemesi beklenirken, ihracat büyümesinin sınırlı kalması öngörülüyor. Bunun sebebi, liranın reel olarak değer kazanması, Avro Bölgesi’ndeki zayıf talep ve büyük ekonomilerde ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler.

Related Posts

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Google 14 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

2019 yılında yaklaşık 14 milyon Kaliforniya sakinini temsil eden kullanıcıların toplu dava açtığı biliniyor. Davada Google’ın izinsiz olarak kullanılmayan Android telefonlardan veri topladığı iddiası ortaya atıldı.. Bu verilerin reklam amaçlı …

Enflasyon açıklandı zamlar belli oldu: İşte gece yarısından sonra gelecek zamlar

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’sine uygulanacak olan otomatik artış oranı (ilk altı aylık ÜFE) yüzde 15,71 oldu. İşte sigara, alkol ve akaryakıta gelen zam oranı…

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?

Konutta ve sanayide doğal gaza zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor