Elektrikli araçlara ilgi giderek artıyor, satışlarda yükseliş!

Elektrikli Araç Satışları Yükselişte: Çin ve Avrupa’da Güçleniyor

İngiltere merkezli araştırma şirketi Rho Motion’un verilerine göre, Nisan ayında 1,5 milyon elektrikli araç satıldı. Bu satışlar yıllık bazda %29 büyümeyi gösterirken, aylık bazda %12 düşüş kaydedildi.

Dünya genelinde Ocak-Nisan dönemindeki satışlar da geçen yıla kıyasla %29 artarak 5,6 milyona ulaştı.

Bu dönemdeki satışların 3,3 milyonu Çin’de gerçekleşti. Çin’deki satışlar yıllık bazda %35 arttı.

Çin’deki Nisan satışları yıllık bazda %32 artarken, aylık bazda %9 azaldı.

Eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde elektrikli araç ve parçalarına yönelik tarifeler uygulanmaya devam ederken, Çin’den ABD’ye önemli miktarda elektrikli araç ihracatı olmaması satışlara büyük bir etki yapmıyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD dışında üretilen tüm araçlara %25 gümrük tarifesi uygulaması bulunuyor.

AVRUPA’DAKİ BÜYÜK PAZARLARDA GÜÇLÜ BÜYÜME

Elektrikli araç satışları yılın ilk dört ayında Avrupa’da yıllık bazda %25 büyüyerek 1,2 milyona ulaştı.

Avrupa’daki büyük pazarlarda yılın ilk dört ayında güçlü bir büyüme yaşandı. Satışlar, Almanya’da %42, İtalya’da %56, İspanya’da %57 ve İngiltere’de %32 arttı.

Fransa’da tüketici teşviklerinin zayıflamasıyla satışlar aynı dönemde %14 geriledi.

Kuzey Amerika pazarını oluşturan ABD, Kanada ve Meksika’da elektrikli araç satışları Ocak-Nisan döneminde yıllık bazda %5 arttı.

Meksika, Çin’in ülkeye ihracatındaki artışa bağlı olarak satışların en hızlı büyüdüğü pazar oldu.

Dünyanın geri kalanında ise yılın ilk dört ayındaki elektrikli araç satışları yıllık bazda %37 artarak 500 bine ulaştı.

Rho Motion Veri Müdürü Charles Lester, verilere ilişkin değerlendirmesinde, devam eden tarife müzakerelerinin elektrikli araç sektörü üzerinde etkili olduğunu belirterek, “Ancak Çin ve Avrupa’da yerli üreticiler sessizce iyi performans sergiliyor ve pazar paylarını artırıyor. Avrupa Birliği’nin elektrikli araçlara yönelik hedefleri, sektörü hızlandırmak için büyük bir motivasyon oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Mart ayında Türkiye’deki süt üretimi arttı

TÜİK verilerine göre Türkiye’deki süt üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 1 milyon 15 bin 647 tona yükseldi.

BOTAŞ’ın gemisine ilk ‘yurt dışı’ görevi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Mısır’ın kamu enerji şirketi EGAS arasında imzalanan sözleşme ile BOTAŞ envanterindeki bir Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi’nin (FSRU) ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacağını bildirdi. Bayraktar, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Karim Badawi ve heyeti ile bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Emekliye ikramiye zammı TBMM’de: Maaşlar da artacak

Milyonlarca emeklinin maaş ve ikramiyelerine zam yapılması yönünde teklif TBMM’ye sunuldu. Söz konusu teklifle açlık sınırının altında maaş alan emeklilerin ekonomik durumlarını iyileştirek hedefleniyor. En düşük emekli aylığının ve emekliye verilen …

Çay alım fiyatına CHP’den tepki: En az 36 lira olmalıydı

Yaş çay alım fiyatı geçtiğimiz yıl 19 lira olarak açıklanmış ve üreticiden tepki toplamıştı. Bu yıl ise yaş çay fiyatı 25 lira 44 kuruş olarak açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, geçen yıl yaş çay rekoltesinin 1 milyon 430 …

ABD Başkanı Trump’ın Çin adımı dünyayı, PKK’nin fesih kararı ise Türkiye’yi etkiledi: Piyasada ‘barış’ havası

Ticaret savaşında yumuşama sinyalleri ve Türkiye’de terör örgütü PKK’nin silah bırakma kararı, finansal piyasalarda olumlu rüzgârlar estirdi. Türk iş dünyasına göre tarihi fırsat var.

TÜİK açıkladı: Doğum oranı 23 yılın en düşük seviyesinde

TÜİK’in 2024 doğum istatistiklerine göre, Türkiye’de doğurganlık hızı 1,48’e gerileyerek nüfusun yenilenme eşiğinin altına indi. 71 ilde doğurganlık hızı 2,10’un altında kalırken, 3 çocuk ve üzeri ortalamanın görüldüğü tek il Şanlıurfa oldu. Eğitim seviyesi arttıkça doğurganlık düşerken, ilk doğum yaşı ortalaması 29,3’e yükseldi.