Emeklilik sistemi değişiyor; prim günü çok olana yüksek aylık geliyor

Emeklilik Sisteminde Yeni Düzenlemeler Yolda: Daha Yüksek Aylık İçin Çalışma Süresi Önemli!

Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan yeni sistem, çalışanların daha uzun süre çalışmalarını teşvik ederek emekli aylıklarının yüksek olmasını hedefliyor.

Sabah yazarı Faruk Erdem, Orta Vadeli Program’da yapılması planlanan emeklilik sistemi ve aylık hesaplaması ile ilgili yeni düzenlemeler hakkında detayları aktardı. Erdem, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de emeklilik sisteminde aylık olarak ödenen maaş sayısı 16 milyona ulaşmış durumda. Bu durumda, 1.8 aktif çalışana karşılık bir emekli düşmekte. Ancak ideal oran, 4 çalışana bir emekli düşecek şekilde olmalıdır.”

Bu dengenin sağlanamaması hem sosyal güvenlik sistemini zorlamakta hem de emeklilerin daha yüksek aylık almalarını engellemektedir. Orta Vadeli Program’da, emeklilik sistemi ve maaş hesaplama yöntemlerini içine alan düzenlemelere ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Bu yeni sistemde kazançlar kadar prim gün sayısının da emekli maaşını etkileyeceği vurgulanıyor. Detayları öğrenmek için…

2024 yılında emekli olacakların bu yılda emekli olacaklardan daha yüksek maaş alacağı hesaplanmaktadır. Enflasyonun düşmesiyle birlikte 2025 ile 2026 arasında benzer durumların yaşanması bekleniyor. Güncelleme katsayısında kullanılan parametrelerin (enflasyon, büyüme) değişken olması nedeniyle bu farklılığın her yıl karşımıza çıkacağı ifade edilmektedir.

Bu denge sorununa çözüm bulunabilmesi adına sabit bir güncelleme katsayısının düşünüldüğü belirtiliyor. Katsayının sabitlenmesi durumunda yıllar arasındaki farklılığın ortadan kalkacağı ifade ediliyor.

Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas, TBMM’de bir komisyona sunum yaparak, konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurgulamıştır.

Mevcut sistemde, ne kadar çok prim ödenirse emekli maaşının o kadar arttığı bilinmektedir. Ancak hayatı boyunca asgari ücretten prim yatıranlar, özellikle Bağ-Kur’lular, daha düşük maaş almaktadır.

Yeni sistemde, sadece yatırılan Prime Esas Kazanç miktarlarının değil, çalışma gün sayılarının da emekli aylığı üzerinde etkili olacağı vurgulanmaktadır. Bu durum, emeklilikte daha yüksek aylık almayı tercih edenlerin, daha uzun süre çalışmayı seçmelerini teşvik edecektir.

Yeni sistemde öne çıkan konular şunlardır:

Aylık bağlama sisteminin daha basit hale getirilmesi.

Enflasyon artışlarının yeniden düzenlenmesi.

Bozulan aktüeryal denge dengesinin tekrar sağlanması.

Çalışma süresinin emekli aylığı açısından daha cazip hale getirilmesi.

Taban maaş uygulaması değişecek mi?

Henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak taban maaş uygulamasının, düşük maaş alan emekliler için büyük avantaj oluşturduğu bilinmektedir. Destekle taban maaş şeklinde daha yüksek aylıklar alan emeklilere, Hazine tarafından yardımda bulunulmaktadır. Örneğin, 8-9 bin lira aylık alan bir emekliye 14 bin 469 TL ödenmektedir. Bu destek Temmuz ayında artacaktır. Ancak taban maaşa yakın aylık alanlar için bazı sorunların oluşabileceği ifade edilmektedir.”

Related Posts

İngiliz otomotiv sanayisinde elektrik dalgası

Birleşik Krallık’ta yeni otomobil satışları Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarak 191 bin 316 adede ulaştı. SMMT verilerine göre bu, 2019’dan bu yana kaydedilen en güçlü Haziran performansı oldu. Artışta yüzde 8,5’lik …

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Google 14 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

2019 yılında yaklaşık 14 milyon Kaliforniya sakinini temsil eden kullanıcıların toplu dava açtığı biliniyor. Davada Google’ın izinsiz olarak kullanılmayan Android telefonlardan veri topladığı iddiası ortaya atıldı.. Bu verilerin reklam amaçlı …

Enflasyon açıklandı zamlar belli oldu: İşte gece yarısından sonra gelecek zamlar

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’sine uygulanacak olan otomatik artış oranı (ilk altı aylık ÜFE) yüzde 15,71 oldu. İşte sigara, alkol ve akaryakıta gelen zam oranı…

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?

Konutta ve sanayide doğal gaza zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.