Endometriozis her 10 kadından 1’inde görülen hastalık!

Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Merkezi, Akreditasyon Belgesini İkinci Kez Aldı

Türkiye’nin ilk ve tek Endometriozis Merkezi, 2. kez akreditasyon belgesi almaya hak kazandı. Merkezin sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta ise  2. kez ‘Mükemmel Cerrah’ unvanını aldı.

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kadında görülen, ancak yeterince bilinmeyen endometriozis hastalığına odaklı hizmetlerin verildiği Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Mükemmelliyet Merkezi; Surgical Review Corporation (SRC) tarafından ‘Multidisciplinary Endometriosis Center of Excellence’ unvanına layık görüldü. Kar amacı gütmeyen ve hasta güvenliğini ön planda tutan Uluslararası Bağımsız Denetçi Surgical Review Corporation (SRC) tarafından ilk kez 2022 yılında akredite olan merkez, başarılarından dolayı 2025 yılında da akreditasyona hak kazandı. Ameliyat sayısından hasta rotasyonuna, ekiplerin tıbbi özelliklerinden arşiv sistemine kadar tüm süreçlerin değerlendirilmesi ve denetlenmesiyle hak kazanılan SRC akreditasyonu; sağlık hizmetlerinde dünya çapında standartlara sahip kurumlara veriliyor.

Avrupa’nın 2. merkezi

Mart 2025 tarihinde SRC tarafından yüz yüze denetimlerinden başarıyla geçen Merkez, yeni akretidasyonla Türkiye’de ilk, Avrupa’daki 2’nci, dünyadaki 6’ncı “Mükemmeliyet Merkezi” olma unvanıyla faaliyetlerini yürütüyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Mükemmelliyet Merkezi’nin medikal ekip lideri Prof. Dr. Taner Usta’nın ‘Mükemmel Cerrah’ olma unvanı ise ikinci kez onayladı.

Endometriozis, Türkiye’de 2 milyon kadının sorunu

Endometriozis hastalığı ve akreditasyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Taner Usta, Türkiye’ye böyle bir merkez kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Endometriozis, rahim içindeki hücrelerin adeta rahim içinden çıkarak; yumurtalık, karın içi zarı, tüpler, idrar kesesi, bağırsaklar ve üreterler gibi organlara gitmesiyle kendini belli eden önemli bir hastalık. İlerlediği organa bağlı olarak farklı belirtiler veriyor. Organ kaybı gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hastalar, genellikle şiddetli karın ağrıları çekiyor. Yerleştiği organa göre farklı belirtiler vermesi nedeniyle endometriozis tanısı 6-7 yıl gibi uzun sürebiliyor. Çok yaygın bir hastalık. Dünyada her 10 kadından 1’inin, Türkiye’de ise yaklaşık 2 milyon kadının bu sorunu yaşadığı biliniyor. Böyle bir merkezin kurulmasının amacı, hastanın tüm ihtiyaçları düşünülerek uluslararası nitelikte hizmet verilmesidir”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Tetanos aşısı ve ilk yardım hayat kurtarır: Uzmanlar uyardı

Uzmanlar yaz aylarında parklarda oynayan çocukların tetanos riskine karşı uyarıyor. Aşı takvimi ve ilk yardım bilgisi hayati önem taşıyor.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığından aşırı sıcaklarda ‘sıvı tüketimi ve beslenme’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlara sıvı tüketimine ve beslenme düzenine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı büyük bir sağlık riski oluşturuyor. Uzman diyetisyen Özge Bayraktar, zayıflama iğnelerinin olumsuz etkilerini Cumhuriyet’e anlattı.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.