İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleri Ağrı Tedavisinde Devrim Yaratıyor!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi olan Sergiu Pasca liderliğindeki araştırma ekibi, ağrı iletimini taklit eden “duyusal assembloid” adındaki minyatür bir sistem üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu yapay sistem sayesinde vücuttaki karmaşık ağrı iletim süreci çok daha yakından incelenebiliyor.

Elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca nasıl yayıldığını gözlemleyen araştırmacılar, acı hissinin iletimi konusunda önemli bulgular elde etti. Bu sayede sinir devrelerinin invazif olmayan bir şekilde modellenmesi sağlanarak hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapmadan da sinir devrelerinin işleyişi daha iyi anlaşılabilir hale geliyor.

Yapay sinir devreleri aslında acı hissetmez ancak insan beynindeki acı sinyallerini başarılı bir şekilde iletebilir. Bu da kişiselleştirilmiş ağrı tedavileri ve yeni nesil ağrı kesicilerin geliştirilmesi için yeni olanaklar sunmaktadır.

Ayrıca bu model, sinir yaralanmaları üzerine yapılan araştırmalara da yol açarken, kronik ağrı çeken insanların durumunu anlama konusunda da önemli bir katkı sağlayabilir.

Katkıda bulunmayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı, ciddi bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediğinde hastalarla başa çıkmak oldukça zordur,” diyerek bu tür yenilikçi çalışmaların ağrı tedavisinde önemli bir açığı doldurabileceğine işaret etti.

Related Posts

Tetanos aşısı ve ilk yardım hayat kurtarır: Uzmanlar uyardı

Uzmanlar yaz aylarında parklarda oynayan çocukların tetanos riskine karşı uyarıyor. Aşı takvimi ve ilk yardım bilgisi hayati önem taşıyor.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığından aşırı sıcaklarda ‘sıvı tüketimi ve beslenme’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlara sıvı tüketimine ve beslenme düzenine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı büyük bir sağlık riski oluşturuyor. Uzman diyetisyen Özge Bayraktar, zayıflama iğnelerinin olumsuz etkilerini Cumhuriyet’e anlattı.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.