Karar bugün resmileşti: AB, Suriye’ye yaptırımları resmen kaldırdı

Avrupa Birliği, Suriye’ye Yönelik Yaptırımları Kaldırma Kararını Resmen Kabul Etti

Avrupa Birliği (AB), Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılması kararının resmen kabul edildiğini duyurdu. Ayrıca, yaptırım listesinden bankalar, ülkenin ekonomik toparlanması için önemli sektörlerde faaliyet gösteren şirketler ile medyadan 24 kuruluşu çıkardı.

AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, 20 Mayıs’ta AB Dışişleri Bakanları Toplantısında alınan siyasi kararın resmen kabul edildiği ve kısa süre sonra Resmi Gazetede yayımlanacağı belirtildi.

Açıklamada “fonların ve ekonomik kaynakların dondurulmasına tabi olanlar listesi”nden 24 kuruluşun çıkarıldığı, bunların “Suriye Merkez Bankası da dahil olmak üzere bankalar veya Suriye’nin ekonomik toparlanması için önemli sektörlerde faaliyet gösteren şirketler (petrol üretimi ve rafinasyonu, pamuk ve telekomünikasyon) ile medya kuruluşları” olduğu belirtildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise yaptığı açıklamada, “Bu karar, AB’nin Suriye’nin toparlanmasını ve tüm Suriyelilerin isteklerini yerine getiren bir siyasi geçişi gerçekten desteklemesi için, bu tarihi zamanda atılması gereken doğru adımdır. AB, son 14 yıldır Suriye halkının yanında oldu ve bunu yapmaya devam edecektir.” ifadelerine yer verdi.

Esed Rejimiyle Bağlantılı Olanların Yaptırımları Devam Ediyor

Açıklamada, “hesap verebilirliğin sağlanmasına destek” amacıyla devrik Esed rejimiyle bağlantılı bireylerin ve kuruluşların yaptırımlarını içeren listelerin süresinin ise 1 Haziran 2026’ya kadar uzatıldığı kaydedildi.

Mart ayında Lazkiye’de meydana gelen olaylarla ilgili olarak, “AB Konseyi, ‘AB Küresel İnsan Hakları Yaptırımları Rejimi’ kapsamında iki bireyi ve üç kuruluşu ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle hedef alan yeni kısıtlayıcı önlemler getirdi.” denilen açıklamada, AB’nin sahadaki gelişmeleri izlemeye devam ettiği ve insan hakları ihlalleri söz konusu olduğunda ve ülkede istikrarsızlığı körükleyen aktörlere karşı yaptırım uygulamaya hazır olunduğu vurgulandı.

AB’nin Suriye’ye Yaptırımları 2011’de Başladı

AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı. Beşşar Esed’den bakanlara, rejimin iç çemberinde yer alan kritik isimler listede yer aldı.

Bunların yanı sıra AB, Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı, rejimin finans ağının kalbinde yatan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılabilen malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belli girişimlerin, altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsadı.

AB, rejimin devrilmesinin ardından, 24 Şubat’ta, Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları “askıya almaya” karar verdiğini duyurarak bu konuda ilk adımı atmıştı.

AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili kararların “geri döndürülebilir” nitelikte olduğunu, ülkedeki durumun yakından takip edildiğini vurguluyor.

Related Posts

İngiliz otomotiv sanayisinde elektrik dalgası

Birleşik Krallık’ta yeni otomobil satışları Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarak 191 bin 316 adede ulaştı. SMMT verilerine göre bu, 2019’dan bu yana kaydedilen en güçlü Haziran performansı oldu. Artışta yüzde 8,5’lik …

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Google 14 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

2019 yılında yaklaşık 14 milyon Kaliforniya sakinini temsil eden kullanıcıların toplu dava açtığı biliniyor. Davada Google’ın izinsiz olarak kullanılmayan Android telefonlardan veri topladığı iddiası ortaya atıldı.. Bu verilerin reklam amaçlı …

Enflasyon açıklandı zamlar belli oldu: İşte gece yarısından sonra gelecek zamlar

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’sine uygulanacak olan otomatik artış oranı (ilk altı aylık ÜFE) yüzde 15,71 oldu. İşte sigara, alkol ve akaryakıta gelen zam oranı…

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?

Konutta ve sanayide doğal gaza zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.