Kurban bağışında ‘Kiralık IBAN’ tuzağına dikkat! Bire bir aynı yapıyorlar

Sahte Bağış Sitelerine Karşı Uyarı!

Uzmanlar, güvenilir dernek veya vakıfların isimlerini kullanarak sahte bağış sitelerinin oluşturulduğunu belirterek, bu tür dolandırıcılık yöntemlerine karşı tüketicileri uyarıyor.

Marmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Kurban Bayramı öncesinde siber dolandırıcıların faaliyetlerine dikkat çekti. Kırık, online kurbanlık satın almak ya da bağış yapmak isteyenlerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, sahte sitelerin gerçek vakıf ve dernek sitelerini kopyaladığını ve tüketicileri yanılttığını belirtti.

Sosyal medyada sponsorlu reklamlarla vatandaşlara ulaşan dolandırıcılar, kurban bağışı yapılması ya da online alışveriş yapılması için sahte sitelere yönlendirme yapabiliyor. Bu tür dolandırıcılık olaylarında kişisel bilgilerin çalınabileceğine dikkat çeken Kırık, dijital okuryazarlığın önemine değindi ve vatandaşları uyardı.

İnternet üzerinden bağış yapmak isteyenlerin mutlaka kurumun resmi sitesini kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Kırık, sahte sitelere para gönderilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, şüpheli durumlarda kurumun telefonu aranarak teyit alınmasını tavsiye etti.

Tüketici Konfederasyonu Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki de tüketicileri sahte bağış siteleri konusunda uyararak, güvenilir dernek veya vakıf isimlerinin kullanılarak sahte web siteleri oluşturulduğunu belirtti. Dolandırıcıların amaçları arasında kişisel bilgileri ele geçirmek olduğunu vurgulayan Baki, tüketicilerin bağış yapmadan önce siteleri dikkatli bir şekilde incelemeleri gerektiğini belirtti.

Eğer sahte sitelerle karşılaşılırsa, bankalarla iletişime geçilmesi ve suç duyurusunda bulunulması tavsiye ediliyor. Dolandırıcıların tüketicileri mağdur etmemek adına dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Related Posts

OYAK enerjide büyüyor: Almanya merkezli Steag Power’ın İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın alıyor

OYAK, Almanya merkezli Steag Power GmbH’nin İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın almak üzere anlaşma sağladı. Resmi süreç tamamlandığında OYAK, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 2,6’sını karşılayan İSKEN Sugözü Enerji Santrali’nin tamamına sahip olarak enerji sektöründeki yatırım portföyünü güçlendirecek. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Türkiye elektrik üretiminde önemli yeri olan tesisin tamamına sahip olmanın önemine dikkat çekerek, “Güncel jeopolitik gelişmeler ışığında enerji sektöründe büyümeyi önemsiyoruz. Bu yatırımı Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından kritik bir kazanım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

İngiliz otomotiv sanayisinde elektrik dalgası

Birleşik Krallık’ta yeni otomobil satışları Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarak 191 bin 316 adede ulaştı. SMMT verilerine göre bu, 2019’dan bu yana kaydedilen en güçlü Haziran performansı oldu. Artışta yüzde 8,5’lik …

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Google 14 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

2019 yılında yaklaşık 14 milyon Kaliforniya sakinini temsil eden kullanıcıların toplu dava açtığı biliniyor. Davada Google’ın izinsiz olarak kullanılmayan Android telefonlardan veri topladığı iddiası ortaya atıldı.. Bu verilerin reklam amaçlı …

Enflasyon açıklandı zamlar belli oldu: İşte gece yarısından sonra gelecek zamlar

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’sine uygulanacak olan otomatik artış oranı (ilk altı aylık ÜFE) yüzde 15,71 oldu. İşte sigara, alkol ve akaryakıta gelen zam oranı…

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?