‘Olası bir felaketin habercisi olur’ diyerek uyardı: Bölgede önemli titreşimler hissetmeye başladık

Doğu Karadeniz’de Deprem ve Korozyon Riski Araştırılıyor

Doğu Karadeniz’de artan heyelan, kaya düşmesi, taşkın ve sel gibi doğal afetlerin yanı sıra deprem ve korozyon riskine de dikkat çekiliyor. KTÜ DE-YAS bilim insanları, deprem kaynaklı sismik hareketlilikle korozyonun neden olduğu yapı zayıflıklarını inceliyor ve bölgedeki yapı stokunu belirleme çalışmalarına devam ediyor.

Uzmanlar, Doğu Karadeniz’in yapıların güçlendirilmesi gerektiği ve özellikle korozyonun dolgu sahalarında binalar için tehlike oluşturduğu konusunda uyarıda bulunuyor. 2000 yılından önce inşa edilen yapıların deprem açısından büyük risk taşıdığı belirlendi.

‘Bölgede Önemli Titreşimler Hissediyoruz’

DE-YAS Müdürü Ahmet Can Altunışık, Türkiye’nin deprem riski altında olduğunu vurgulayarak, bölgedeki yapıları sürekli takip ettiklerini söyledi. Rize ve Trabzon’daki son depremlerde hissedilen titreşimleri önemsediklerini belirten Altunışık, halkın bu gerçekle yüzleşmesi gerektiğini ifade etti.

Kritik Nokta 2000 Öncesi İnşa Edilen Yapılar

Altunışık, 2000 yılından önce inşa edilen yapıların risk taşıdığını belirterek, özellikle dolgu alanlarında inşa edilen yapıların daha hassas olduğunu ve sıvılaşma etkilerine karşı daha duyarlı olduğunu vurguladı.

‘Önemli Sıkıntılardan Biriyse Korozyon’

Altunışık, bölgede korozyonun ciddi bir sorun olduğunu, özellikle nemli bölgelerde binaların kolonlarında yaşanan paslanmaların yapıları zayıflattığını belirtti. Betonun içinde bulunan yapının erimesi halinde büyük felaketlerin yaşanabileceğine dikkat çekti.

Trabzon’un Yapı Stoku Belirlenecek

Trabzon’da eski ve riskli yapıların belirlenip yapı stokunun ortaya çıkarılacağını belirten Altunışık, çalışmaların il genelinde yaygınlaştırılacağını ifade etti. Ortahisar ilçesinde yapı stoku belirleme çalışmalarına başlanacağını ve önemli adımlar atılacağını söyledi. (DHA)

 

Related Posts

Lider diplomasisine ihtiyaç duyulabilir

Rusya ile Azerbaycan arasında yükselen tansiyonun düşürülmesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesi ihtimali de gündemde.

Ukrayna’dan Rusya’da askeri havaalanına saldırı

Ukrayna Özel Kuvvetleri, Rusya’nın Voronej bölgesindeki askeri havaalanına gerçekleştirilen saldırıda bomba deposu ile bir eğitim uçağının vurulduğunu duyurdu.

Türkiye’de faaliyet gösteren siyasi parti sayısı belli oldu…

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının güncellediği kayıtlarına göre, 180 siyasi partinin faaliyette olduğu Türkiye’de, AKP 10 milyon 878 bin 733 ile en fazla üyeye sahip siyasi parti konumunda bulunuyor.

Prof. Dr. Naci Görür’den Celal Şengör mesajı

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür meslektaşı Prof. Dr. Celal Şengör’ü Japonya’dan aldığı ödülü tebrik etti.

İmamoğlu’na destek için diplomasını yırtan Boğaziçi Üniversiteli gence şafak operasyonu

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet töreninde tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na destek amacıyla diplomasını yırtan Doruk Dökücü, sabah saatlerinde şafak operasyonuyla gözaltına alındı.

Özel idarede şeffaflık krizi! MHP’li meclis üyesinin konuşma kayıtlarını vermediler

Elazığ İl Özel İdaresi Meclisinde Valilikten gelen 2 milyon 250 bin TL’lik ek ödenek talebi oy çokluğuyla kabul edildi. MHP’li Raif Aslan ödeneğin içeriğine itiraz etti, konuşmasının görüntülerini istedi ama cevapsız kaldı.