Skuter kazalarının geçen yılki bilançosu: 21 sürücü hayatını kaybetti, 2 bin 50’ü yaralandı

DHA

Ulaşımda sürücülerine kolaylık sağlayan skuterlerin şehir içi kullanımı yaygınlaştı.

Şehir içi ulaşım kolaylığı sağlayan elektrikli skuter kullanımının yaygınlaşması, ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan kaza sayılarındaki artışa yansıdı.

Türkiye’de geçen yıl ölümlü-yaralanmalı kazaya karışan skuter sayısı 2 bin 446 oldu.

Bu kazalarda 5’i olay yerinde, 16’sı hastanede olmak üzere 21 sürücü yaşamını yitirdi. Kazalarda 2 bin 50 sürücü de yaralandı.

Kazalara rağmen bilinçsiz skuter kullanıcılarının canlarını tehlikeye atarak, koruyucu ekipman kullanmaması, 2 kişi yolculuk yapmaları dikkat çekti.

Kural ihlalleri yaşanıyor

Şehir içi araç trafiğinde skuter kullanıcılarının artışı, kaza riskini de fazlalaştırdı. Ulaşım kolaylığından tercih edilen skuterler, küçük ve daha az korumalı, zor kontrol edilebilir olması nedeniyle kaza ve düşmelerde sürücülerin yaralanma riskini artırdı.

Kazalarda artış yaşandı

Ulaşımda skuter kullanımının yaygınlaşması kaza sayılarında önceki yıllara göre artışa neden oldu.

2022’de yaşanan ölüm ve yaralanmalar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından elektrikli skuter kazası verilerinin kaydedilmeye başlandığı 2022’de ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan 1.840 kazada 8 sürücü öldü, 1.554 sürücü yaralandı.

Bilinçsiz skuter kullanıcıları kendi cen güvenliklerini tehlikeye atıyor

Kaza sayısı artarken bilinçsiz skuter kullanıcılarının can güvenliklerini ihmal ederek, kurallara uymaması dikkat çekti.

2 kişi yolculuk en sık ihlal edilen kural

Şehir içi ulaşımda skuter kullanıcılarının en fazla koruyucu ekipman kullanımını ihmal ettiği, yasak olmasına rağmen skuter ile 2 kişi yolculuk yaptığı gözlendi.

Koruyucu ekipman takılmıyor

Bazılarının da trafikte belirtilen alanda skuter kullandığı ancak koruyucu ekipman takmadığı ve çift kişi sürüş yasağına uymadığı görüldü.

Rastgele park sorunu

Skuter kullanıcılarının, kaldırımda sürüş ve rastgele alanlara aracı park etmesiyle, yayaların güvenliğini tehlikeye attığı, yasak olmasına rağmen 16 yaşından küçüklerin de skuter kullandığı gözlendi.

Krallar

Ulaşımın çevreye olumsuz etkisinin minimize edilmesinde, trafik sıkışıklığının azaltılmasında, kısa mesafeli ulaşımda şahsi araç yerine yaygınlaştırılmasıyla alternatif ve sürdürülebilir ulaşım sisteminin sağlanmasında, faydalı olan skuter kullanımında yönetmelikle belirlenen kurallar şöyle:

-Bisiklet yolu veya bisiklet şeridinde, bisiklet şeridi yoksa trafik güvenliğini riske atmayacak şekilde sağdan gidilmesi kaydıyla taşıt yolunda kullanılmalı.

-Hız sınırı 50 kilometrenin altındaki yollarda, yerel yönetimler tarafından yasaklanmamış olan yollarda sürülmeli. Sürücüler en az 16 yaşında olmalı.

-Sürücü harici yolcu taşınmamalı.

-Sırtta taşınabilen eşya harici yük taşınmamalı.

-İkiden fazla skuter, taşıt yolunda yan yana sürülmemeli.

-Yaya yollarında sürülmemeli. Başka bir araca bağlanarak asılıp, tutunarak sürülmemeli.

-Tek elle sürülmemeli.

-Akrobatik hareketler yapılarak sürülmemeli.

-Yayalar, engelliler veya hareket kısıtı olan kişileri, yaya ve araç trafiğini engellemeyecek, kamu nizamını bozacak veya özel mülkiyeti ihlal edecek şekilde park edilmemeli.

Kurallara uymayanlara cezalar

Yönetmelikteki kurallara uymayan skuter kullanıcılarına 1.506 lira, koruma başlığı ve gözlüğü kullanmayan sürücülere 690 lira ceza uygulanacağı belirtildi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx