Trump’ın “yerli” resti ihracatçıya fırsat oldu

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA – Donald Trump yönetiminin yerli üretimi desteklemek için ABD’ye çelik ihracatına ilave vergi getirmesi, yüksek vergi ödeyen Türk ihracatçılar için fırsat yarattı. ABD’den çelik ve alüminyum içeren ürünlerin ithalatına ilave vergi uygulanmaya başlandı. Türkiye’nin Washington Ticaret Müşavirliği’nin uyarısına göre, ABD Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan bildirimle, çelik ve alüminyum ürünlerinde ilave gümrük vergilerinin hızlı şekilde tahsili için duyuru yapılırken, ABD Gümrük Sınır ve Muhafaza Birimi tarafından alüminyum ve çelik sektörlerinde yüzde 25’lik vergi tahsiline ilişkin detaylar belirlendi. Buna göre, 12 Mart 2025 itibarıyla belli fasıllar dışında kalan ürünlerden, çelik ve alüminyum içeriğine göre vergi tahsil edilmeye başlanacak.

KÜLFET DEĞİL FIRSAT VAR

Trump’ın duyurduğu vergi artışı, Türkiye için mali külfet anlamında yeni bir durum oluşturmayacak. 2018 yılında ABD’deki ilk Donald Trump yönetimi, rahip Andrew Brunson olayının ardından, “Section 232” önlemleri kapsamında Türkiye’ye uyguladığı çelik ve alüminyum vergi tarifesini yüzde 50’ye çıkarmıştı. Daha sonra bu oran yüzde 25’e indirilirken; Kanada, Brezilya, Meksika, Japonya, Güney Kore gibi ülkelere uygulanan vergi muafiyetleri ise Türk üreticilerin ABD’ye ihracatını yaklaşık 10’da birine düşürmüştü. Şimdi ise ABD’nin çelik ihracatçısı diğer ülkelere de yüzde 25 vergi getirilmesinin, Türk ihracatçının ABD pazarında lehine olabileceği, vergi eşitliğinin ABD pazarında daha adil bir rekabet ortamına yol açacağı ifade ediliyor.

KRİTİK MADENLERDE YERLİLİK KARARI

Donald Trump tarafından 20 Mart’ta imzalanan “Amerikan Mineral Üretimini Artırmak İçin Acil Önlemler” başlıklı icra kararı da dünya madencilik sektöründe yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Karar, ABD’nin yerli mineral üretimini hızlandırma, kritik madenlerde dışa bağımlılığı azaltma ve tedarik zincirini güçlendirme hedefleri doğrultusunda atılmış kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, “Küresel rekabetin yeni başlığı artık sadece enerji değil, aynı zamanda kritik mineraller ve ham madde arz güvenliği olacak. Türkiye olarak zengin maden kaynaklarımızı sorumlu madencilik anlayışıyla ekonomiye kazandırmak, sanayimizin ham madde ihtiyacını kendi kaynaklarımızdan karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için benzer adımları atmaktan başka yolumuz yok” dedi.

Related Posts

Emekliye ikramiye zammı TBMM’de: Maaşlar da artacak

Milyonlarca emeklinin maaş ve ikramiyelerine zam yapılması yönünde teklif TBMM’ye sunuldu. Söz konusu teklifle açlık sınırının altında maaş alan emeklilerin ekonomik durumlarını iyileştirek hedefleniyor. En düşük emekli aylığının ve emekliye verilen …

Çay alım fiyatına CHP’den tepki: En az 36 lira olmalıydı

Yaş çay alım fiyatı geçtiğimiz yıl 19 lira olarak açıklanmış ve üreticiden tepki toplamıştı. Bu yıl ise yaş çay fiyatı 25 lira 44 kuruş olarak açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, geçen yıl yaş çay rekoltesinin 1 milyon 430 …

ABD Başkanı Trump’ın Çin adımı dünyayı, PKK’nin fesih kararı ise Türkiye’yi etkiledi: Piyasada ‘barış’ havası

Ticaret savaşında yumuşama sinyalleri ve Türkiye’de terör örgütü PKK’nin silah bırakma kararı, finansal piyasalarda olumlu rüzgârlar estirdi. Türk iş dünyasına göre tarihi fırsat var.

TÜİK açıkladı: Doğum oranı 23 yılın en düşük seviyesinde

TÜİK’in 2024 doğum istatistiklerine göre, Türkiye’de doğurganlık hızı 1,48’e gerileyerek nüfusun yenilenme eşiğinin altına indi. 71 ilde doğurganlık hızı 2,10’un altında kalırken, 3 çocuk ve üzeri ortalamanın görüldüğü tek il Şanlıurfa oldu. Eğitim seviyesi arttıkça doğurganlık düşerken, ilk doğum yaşı ortalaması 29,3’e yükseldi.

Kümesi eve çevirdi: Para basıyor

ABD’li Landon Wilkinson, arazisinde boş duran 100 yıllık tavuk kümesini önce yıkmak istedi sonra maliyetini duyunca vazgeçti. 100 yıldır atıl haldeki kümesi tadilat ettirip eve dönüştürdü. Kümes evi Airbnb’de günlük kiraya veren Wilkinson hayatının …

Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete’de

Genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde yapılan çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedefleri doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecek.