Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Türkiye’deki Yastık Altı Altın Miktarı 331 Milyar Dolar Değerinde

Uluslararası altın şirketinden Peter Reagan’a göre Türkiye’de yastık altında bulunan altın miktarı oldukça yüksek. Ekonomik kriz dönemlerinde devletin yaptığı “altını bozdurun” çağrıları halk arasında artık etkili olmuyor. Türk halkının yastık altında sakladığı fiziki altın miktarı son verilere göre yaklaşık 4.500 ton, yani 331 milyar dolara ulaşmış durumda. Vergi baskısı ve kısıtlamalara rağmen halkın altına olan güveni devam ediyor.

Türkiye’de altın birikimi sadece kültürel bir gelenek değil, aynı zamanda kötüleşen para politikalarına karşı bir güvenlik ağı olarak görülüyor. Enflasyonun artması ve Türk lirasının değer kaybetmesiyle birlikte halk, birikimlerini altın olarak tutmaya yöneliyor. Kimi insanlar külçe altın alırken, kimileri ziynet eşyası ya da altın paraları tercih ediyor. Ortak bir nokta ise güvensizlik hissi.

Devletin altın ticaretiyle ilgili müdahaleleri de artıyor. Belgesiz işlenmiş altın satışları 2024 yılında yasaklanırken, 5 bin dolar üzerindeki mücevher alımları detaylı raporlanmak zorunda. Vergi oranları artırıldı, bankaların alım-satım farkları genişletildi ve altın ticareti zorlaştırıldı.

Altın, kriz dönemlerinde halkın dayanağı ve güvensizlik hissi durumunda sığınağı olmaya devam ediyor. Ekonomistlere göre Türkiye’nin ekonomik krizlerden az hasarla çıkmasında yastık altı rezervlerinin önemli bir rolü var. Altınlar krizlerde bozdurulur, ekonomi desteklenir ve sonra tekrar birikim yapılır. Altın sadece bir yatırım aracı değil, aynı zamanda bir güvenlik mekanizması olarak görülüyor.

Güvensizlik sadece paraya değil, aynı zamanda yöneticilere karşı da hissediliyor. Ekonomik belirsizlikler, artan enflasyon ve para politikalarına olan güven eksikliği vatandaşları somut ve güvenilir yatırım araçlarına yöneltiyor. Böylelikle altın, Türk halkı için güvenli liman olmayı sürdürüyor.

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı 331 milyar dolarla oldukça yüksek bir rakam. Ülkedeki en zengin iş insanı Murat Ülker’in 5,3 milyar dolarlık serveti göz önüne alındığında, Türkiye’nin en zengin 30 dolar milyonerinin toplam servetinin 61,4 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, 331 milyar dolarlık altın rezervi oldukça dikkat çekici bir boyutta.

Related Posts

Konutta ve sanayide doğal gaza zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

KAİSDER’de bayrak değişimi

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER)’in 5’inci Genel Kurulu gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mehlika gider seçildi. Mehlika Gider, “Nitelikli kadın girişimci sayısını artırmak ve bizi her sektörde başarıya ulaşmaktan alıkoyan …

Euro Bölgesi’nin enflasyonu haziranda arttı

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nin haziran ayı enflasyonu yüzde 2 seviyesine yükseldi.

Vergi denetimlerinde e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Borsa güne yükselişle başladı: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 11 Mayıs 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirirken, günü 9.948,51 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 24,45 puan ve yüzde 0,25 artışla 9.972,96 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,34, holding endeksi yüzde 0,23 değer kazandı.