Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatı 20 milyar dolara yaklaştı

Türkiye’nin Afrika Ülkelerine İhracatı Artmaya Devam Ediyor

Türkiye, 2003’te Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ni benimserken, bu strateji kapsamında gerçekleştirilen projeler ve işbirlikleri sayesinde Afrika kıtasıyla ticaretini artırmaya devam ediyor.

Geçen yıl Türkiye, 56 Afrika ülkesine ihracat gerçekleştirerek toplam ihracatının yüzde 7,4’ünü oluşturdu. Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracat miktarı yıllık bazda yüzde 1,7 artarak 19 milyar 419 milyon 425 bin dolara yükseldi. Mısır, Fas ve Libya, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer aldı.

İhracatta Kimya Sektörü Öne Çıkıyor

Türkiye’nin Afrika ülkelerine yaptığı ihracatın sektörlere göre dağılımına bakıldığında, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 3,1 milyar dolarla en çok dış satımı gerçekleştirirken, bunu hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü izledi. Çelik, otomotiv endüstrisi, elektrik, elektronik gibi sektörler de önemli bir paya sahip.

Türkiye’nin makine ve aksamları, tekstil ve ham maddeleri, mobilya, kağıt, orman ürünleri, demir ve demir dışı metaller gibi sektörler de Afrika’ya ihracat yaparken, süs bitkileri, zeytin ve zeytinyağı, yaş meyve, sebze, kuru meyve ve tütün mamulleri gibi sektörler ise daha az dış satım gerçekleştirdi.

Geçen yıl Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracatta en çok paya sahip olan ülkeler arasında Cezayir, Cibuti, Fas, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mısır, Nijerya, Senegal ve Tunus bulunuyor. Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi, ihracat rakamlarına olumlu yansıdı ve Mısır’a yapılan ihracat yüzde 21,8 artış gösterdi.

Gana, Nijerya, Libya ve Fas gibi ülkelerde de Türkiye’nin ihracatı yükselirken, Türkiye’nin Afrika ülkelerine olan ihracatı her geçen yıl artış göstermeye devam ediyor.

Related Posts

Kümesi eve çevirdi: Para basıyor

ABD’li Landon Wilkinson, arazisinde boş duran 100 yıllık tavuk kümesini önce yıkmak istedi sonra maliyetini duyunca vazgeçti. 100 yıldır atıl haldeki kümesi tadilat ettirip eve dönüştürdü. Kümes evi Airbnb’de günlük kiraya veren Wilkinson hayatının …

Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete’de

Genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde yapılan çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedefleri doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecek.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir