Uzmanlar açıkladı: İşte alerjik rinitten korunmanın yolları

Alerjik Rinit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ulaş Metin, alerjik rinitin en yaygın belirtilerinin burun akıntısı, hapşırma, burun ve gözlerde kaşıntı, göz sulanması ve boğaz tahrişi olduğunu belirtiyor. Dr. Metin’e göre, bu belirtiler özellikle polen, toz akarları, hayvan tüyleri ve küf gibi yaygın alerjenlerle temas sonucunda ortaya çıkabiliyor.

Mevsimsel alerjik rinit genellikle bahar ve yaz aylarında polenlerin yoğun olduğu dönemlerde görülürken, yıl boyu sürmekte olan alerjik rinit daha çok toz akarları, küf mantarları ve hayvan tüyleri gibi iç mekan alerjenlerinden kaynaklanıyor. Dr. Metin, hastaların hangi tür alerjiden etkilendiklerini belirleyerek tedavi sürecinde doğru adımların atılmasının önemli olduğunu vurguluyor.

“Alerjik rinit uyku kalitenizi ve genel sağlığınızı etkileyebilir”

Alerjik rinitin sadece burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi belirtilerle sınırlı kalmadığını belirten Dr. Metin, aynı zamanda sinüzit, orta kulak enfeksiyonları ve uyku problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabileceğini ifade ediyor. Bu nedenle belirtilerin kontrol altına alınması için erken önlemlerin alınmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Alerjik Rinitle Mücadelede Uygulanan Tedaviler

Dr. Metin’e göre, alerjik rinit tedavisinde antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri ve immünoterapi gibi yöntemler sıkça kullanılıyor. Antihistaminiklerin histamin üretimini bloke ederek belirtilerin hafiflemesine yardımcı olduğunu belirten Dr. Metin, burun spreylerinin iltihaplanmayı azalttığını, immünoterapinin ise alerjilerin etkilerini zamanla azaltmayı hedeflediğini belirtiyor.

Alerjik Rinitten Korunmanın Yolları

Alerjik rinit belirtilerini en aza indirmek için alerjenlerden kaçınılması, düzenli temizlik yapılması ve dışarıda polen yoğunluğunun fazla olduğu saatlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Metin, bu önlemleri uygulayan kişilerin alerjik rinit etkilerini daha hafif geçirebileceğini söylüyor. Artan şikayetler için ise mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini hatırlatıyor.

Related Posts

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Çocuğunuz ekran başında dakikalarca oturuyorsa…

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık şikayetlerinin arttığını belirtti. Ekran başında geçirilen uzun saatler, hareketsizlik ve yanlış beslenme bu sorunun temel nedenleri arasında yer alıyor.

Obezitenin gizli tehlikesi ortaya çıktı

Alzheimer hastalığı sadece genetik olmadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beslenme düzenindeki bozuklukların beyin sağlığını nasıl tehdit ettiğini çarpıcı şekilde anlattı.

Sağlık Bakanlığı 81 ilin sokaklarında ‘fazla kilolu’ avına çıktı

Alışveriş sepetlerine kırmızı et uğramazken temel ihtiyaç ürünleri yerine bisküvi gibi atıştırmalık ürünler tercih edilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı ise sokaklarda ‘fazla kilolu’ avına çıktı.