Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Uzmanlar, kilo verme iğnelerinin beyindeki iştah merkezini etkilediğini belirtiyor. Son zamanlarda popüler hale gelen zayıflama iğneleri genellikle GLP1 reseptör agonistleri adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. GLP-1 hormonu, bağırsaklarda üretilir ve özellikle yemekten sonra salgılanarak kan şekeri kontrolünde önemli bir rol oynar. Zayıflama iğneleri, vücuttaki çeşitli organları etkileyerek metabolizmayı düzenleyen GLP-1 hormonunu taklit ederler.

ELON MUSK’IN ETKİSİ

Çoğu insan, zayıflama iğnelerinin mucizevi etkilerinden bahsederek önce-sonra fotoğrafları paylaşıyor. İlginç bir örnek vermek gerekirse; Elon Musk’ın semaglutid adlı GLP-1RA türü ilaç kullanarak kilo verdiğini açıklaması, semaglutid kullanımında belirgin bir artışa neden oldu.

‘YANLIŞ BİLGİLERE DİKKAT’

Uzmanlar, son yıllarda sosyal medya ve ünlülerin etkisiyle GLP-1RA iğnelerinin yalnızca diyabet ve obezite hastaları değil, sağlıklı bireyler tarafından da estetik amaçlı kullanıldığını belirtiyor. Ancak bilgilerin çoğunun eksik veya yanıltıcı olduğunu vurguluyorlar. Bu nedenle, ilaçların kontrollü ve uzman gözetiminde kullanılması önem taşıyor.

‘SAHTE ÜRÜNLER RİSK OLUŞTURUYOR’

Medya ve bilimsel çalışmalar, sahte GLP-1RA ürünlerinin insanlar arasında yaygınlaştığını ve doğru olmayan kaynaklardan temin edildiğini gösteriyor. Sahte ürünler genellikle dozaj hataları içerir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, bu tür ürünlerin hekim gözetiminde ve güvenilir eczanelerden temin edilmesi önemlidir.

Related Posts

Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor

Yeni yasayla birlikte aile hekimliği uzmanlık sürecinde dikkat çeken değişiklikler geliyor. Sahadaki aile hekimi sayısını artırmayı hedefleyen düzenleme Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tetanos aşısı ve ilk yardım hayat kurtarır: Uzmanlar uyardı

Uzmanlar yaz aylarında parklarda oynayan çocukların tetanos riskine karşı uyarıyor. Aşı takvimi ve ilk yardım bilgisi hayati önem taşıyor.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığından aşırı sıcaklarda ‘sıvı tüketimi ve beslenme’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlara sıvı tüketimine ve beslenme düzenine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Hormon tedavisine 21 yaş sınırı geldi: Gençlerde telafisi mümkün olmayan hasarların önüne geçecek düzenleme

Bilim Komisyonu tavsiye etti, Bakanlık uygulamaya koydu… Sağlık Bakanlığı, Bilim Komisyonu’nun tavsiye kararıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Cinsiyet hoşnutsuzluğu (disforisi) yaşayan bireylerde kullanılan ergenlik baskılayıcı ilaçlar ve hormon tedavileri artık 21 yaş altındaki kişilere uygulanamayacak.