Volkswagen’in 4 eski yöneticisi dizel test skandalında dolandırıcılıktan suçlu bulundu

Volkswagen Dizel Skandalı: Eski Yöneticilere Hapis Cezaları Verildi

Dizel skandalının üzerinden tam 10 yıl geçtikten sonra Almanya’nın kuzeyindeki Braunschweig Bölge Mahkemesi, Volkswagen’in eski yöneticilerinden Heinz-Jakob Neusser’i, skandaldaki rolü nedeniyle suçlu buldu ve 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, cezanın uygulanmasını erteledi.

Eski Volkswagen Dizel Motor Geliştirme Başkanı Jens Hadler ve eski Tahrik Teknolojisi Başkanı Hanno Jelden’a da 4,5 yıla kadar hapis cezası verilirken, bir eski yöneticinin aldığı cezanın hükmü ise ertelendi.

Volkswagen AG eski yöneticileri, Avrupa ve ABD’de satılan 9 milyon aracın emisyon yazılımında manipülasyon yapıldığı iddialarıyla suçlanmıştı.

Mahkeme, sanıkların milyonlarca dizel motorun yıllarca manipüle edildiğinden haberdar olduklarının kanıtlandığını belirtti. Sanıkların temyize gitme hakkı bulunuyor.

Almanya’nın En Büyük Ekonomik Skandalı

2015 yılında ABD Çevre Koruma Ajansı, Volkswagen’in emisyon testlerini manipüle ettiğini duyurdu ve şirketin dizel araçlarının çevreyi normal seviyenin 40 kat üzerinde kirlettiğini açıkladı.

Volkswagen Grubu bünyesindeki markalarla birlikte uzun süre skandalın etkileriyle boğuştu, yüksek cezalar ödedi ve milyonlarca aracını geri çağırmak zorunda kaldı.

Tüm dünyada yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul eden Volkswagen, “Dieselgate” skandalıyla büyük bir kriz yaşadı.

Almanya tarihinin en büyük ekonomik skandalı olarak nitelendirilen “Dieselgate”in Volkswagen’e toplam maliyetinin 30 milyar avrodan fazla olduğu tahmin ediliyor.

Related Posts

OYAK enerjide büyüyor: Almanya merkezli Steag Power’ın İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın alıyor

OYAK, Almanya merkezli Steag Power GmbH’nin İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın almak üzere anlaşma sağladı. Resmi süreç tamamlandığında OYAK, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 2,6’sını karşılayan İSKEN Sugözü Enerji Santrali’nin tamamına sahip olarak enerji sektöründeki yatırım portföyünü güçlendirecek. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Türkiye elektrik üretiminde önemli yeri olan tesisin tamamına sahip olmanın önemine dikkat çekerek, “Güncel jeopolitik gelişmeler ışığında enerji sektöründe büyümeyi önemsiyoruz. Bu yatırımı Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından kritik bir kazanım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

İngiliz otomotiv sanayisinde elektrik dalgası

Birleşik Krallık’ta yeni otomobil satışları Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarak 191 bin 316 adede ulaştı. SMMT verilerine göre bu, 2019’dan bu yana kaydedilen en güçlü Haziran performansı oldu. Artışta yüzde 8,5’lik …

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Google 14 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

2019 yılında yaklaşık 14 milyon Kaliforniya sakinini temsil eden kullanıcıların toplu dava açtığı biliniyor. Davada Google’ın izinsiz olarak kullanılmayan Android telefonlardan veri topladığı iddiası ortaya atıldı.. Bu verilerin reklam amaçlı …

Enflasyon açıklandı zamlar belli oldu: İşte gece yarısından sonra gelecek zamlar

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’sine uygulanacak olan otomatik artış oranı (ilk altı aylık ÜFE) yüzde 15,71 oldu. İşte sigara, alkol ve akaryakıta gelen zam oranı…

Türkiye’deki yastık altı altın miktarı uluslararası altın şirketini bile şaşkına çevirdi

Dövize erişimin kolaylığına ve hükümetin baskı politikalarına rağmen, vatandaşlar 331 milyar dolarlık fiziki altını evde tutuyor. Uzmanlara göre, bu tercih sadece kültürel bir gelenek değil; ekonomik yönetime duyulan derin güvensizliğin bir sonucu. Peki 331 milyar dolar nasıl bir büyüklüğe sahip?