9-26 yaş arası dikkat: HPV aşısını ertelemeyin

HPV Virüsü ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Dr. Mustafa Doğan’dan Bilgiler

Dr. Mustafa Doğan, dünyada kadınlarda en sık görülen 4’üncü kanser türü olan rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan HPV virüsü sebebiyle oluştuğunu vurgulayarak, Türkiye’de 2023 yılında 2 bin 150 kadında bu hastalığın teşhis edildiğini belirtti.

HPV virüsünün cinsel yolla bulaşan bir hastalığa neden olabilmesinin önemine dikkat çeken Doğan, bu virüsün sadece kozmetik bir sorun olmadığını, genital siğillerden rahim ağzı kanseri, penis kanseri, vulva kanseri gibi hayati risk taşıyan kanser türlerine yol açabileceğini ifade etti. Dünya genelinde yılda yaklaşık 650 bin kadının serviks kanserine yakalandığını ve Türkiye’de ise kadınlarda en sık görülen 10’uncu kanser türünün serviks kanseri olduğunu aktardı. 2023 verilerine göre 2 bin 150 civarında serviks kanseri olgusu tespit edildiğini belirtti.

Kötü huylu bir kanser olan rahim ağzı kanserinin ölümcül olabileceğini vurgulayan Doğan, bu hastalıktan korunmanın veya erken teşhisin aile sağlığı ya da KETEM birimlerinde yapılan smear testleri ile mümkün olduğunu söyledi.

‘HPV Aşısı Cinsel Yaşam Öncesi Uygulanmalı’

HPV virüsünün vücuda bulaştığında ciltte siğillere neden olduğunu belirten Doğan, kadınlarda rahim ağzında daha derin bölgelerde görülebildiği için erken teşhisin zor olabileceğini ifade etti. Koruyucu tedavinin önemine vurgu yaparak, HPV aşısının özellikle 9-26 yaş arası bireylerde etkili olduğunu ve 45 yaşına kadar uygulanabileceğini aktardı.

Cinsel yaşam öncesi yapılan HPV aşısının hastalıktan korunmada büyük başarı sağladığını belirten Doğan, hastalığın erken tespit edilmemesi durumunda serviks kanserine bağlı ölümlerin yaşanabileceğini hatırlattı. Aşıların önemine ek olarak, düzenli olarak KETEM’e başvurarak yapılan kontrollerin de büyük önem taşıdığını vurguladı.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı 81 ilin sokaklarında ‘fazla kilolu’ avına çıktı

Alışveriş sepetlerine kırmızı et uğramazken temel ihtiyaç ürünleri yerine bisküvi gibi atıştırmalık ürünler tercih edilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı ise sokaklarda ‘fazla kilolu’ avına çıktı.

Kamu sağlık kurumlarında kira harcamaları artıyor

Kamu sağlık kurumlarında kira harcamaları artıyor

Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden birinin beslenme alışkanlığı olduğuna dikkati çekerek, obezitenin Alzheimer riskini artırdığını belirtti. “Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden biri de bireylerin beslenme alışkanlıklarıdır. Obezite, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden oluyor ve Alzheimer riskini artırıyor” açıklamasında bulundu.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.

Ses Teli Ameliyatı

Ses teli ameliyatı ve ses telleri sağlığı hakkında bilgi veren Prof.Dr. Bülent Evren Erkul, önemli bilgiler verdi.