Uzmanlar açıkladı: İşte alerjik rinitten korunmanın yolları

Alerjik Rinit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ulaş Metin, alerjik rinitin en yaygın belirtilerinin burun akıntısı, hapşırma, burun ve gözlerde kaşıntı, göz sulanması ve boğaz tahrişi olduğunu belirtiyor. Dr. Metin’e göre, bu belirtiler özellikle polen, toz akarları, hayvan tüyleri ve küf gibi yaygın alerjenlerle temas sonucunda ortaya çıkabiliyor.

Mevsimsel alerjik rinit genellikle bahar ve yaz aylarında polenlerin yoğun olduğu dönemlerde görülürken, yıl boyu sürmekte olan alerjik rinit daha çok toz akarları, küf mantarları ve hayvan tüyleri gibi iç mekan alerjenlerinden kaynaklanıyor. Dr. Metin, hastaların hangi tür alerjiden etkilendiklerini belirleyerek tedavi sürecinde doğru adımların atılmasının önemli olduğunu vurguluyor.

“Alerjik rinit uyku kalitenizi ve genel sağlığınızı etkileyebilir”

Alerjik rinitin sadece burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi belirtilerle sınırlı kalmadığını belirten Dr. Metin, aynı zamanda sinüzit, orta kulak enfeksiyonları ve uyku problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabileceğini ifade ediyor. Bu nedenle belirtilerin kontrol altına alınması için erken önlemlerin alınmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Alerjik Rinitle Mücadelede Uygulanan Tedaviler

Dr. Metin’e göre, alerjik rinit tedavisinde antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri ve immünoterapi gibi yöntemler sıkça kullanılıyor. Antihistaminiklerin histamin üretimini bloke ederek belirtilerin hafiflemesine yardımcı olduğunu belirten Dr. Metin, burun spreylerinin iltihaplanmayı azalttığını, immünoterapinin ise alerjilerin etkilerini zamanla azaltmayı hedeflediğini belirtiyor.

Alerjik Rinitten Korunmanın Yolları

Alerjik rinit belirtilerini en aza indirmek için alerjenlerden kaçınılması, düzenli temizlik yapılması ve dışarıda polen yoğunluğunun fazla olduğu saatlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Metin, bu önlemleri uygulayan kişilerin alerjik rinit etkilerini daha hafif geçirebileceğini söylüyor. Artan şikayetler için ise mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini hatırlatıyor.

Related Posts

Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden birinin beslenme alışkanlığı olduğuna dikkati çekerek, obezitenin Alzheimer riskini artırdığını belirtti. “Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden biri de bireylerin beslenme alışkanlıklarıdır. Obezite, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden oluyor ve Alzheimer riskini artırıyor” açıklamasında bulundu.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.

Ses Teli Ameliyatı

Ses teli ameliyatı ve ses telleri sağlığı hakkında bilgi veren Prof.Dr. Bülent Evren Erkul, önemli bilgiler verdi. 

Haftada bir yiyenin kalbi bayram eder! Kolesterolü silip süpürüyor, kanı yıkıyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.